Εκπαιδευτικό υλικό  

 
   
   
 
   
   Παγκόσμια Ημέρα Μουσείων 2006 |Παγκόσμια Ημέρα Μουσείων 2007
 
   Παγκόσμια Ημέρα Μουσείων 2008 |  

Παγκόσμια Ημέρα Μουσείων 2006

Το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο στις 18/5/2006, στο πλαίσιο του εορτασμού για τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων που είχε θέμα ''Μουσεία και νέοι άνθρωποι'' προσέγγισε δύο κατηγορίες νέων ανθρώπων. Η πρώτη ομάδα ήταν νέοι άνθρωποι που αντιμετώπιζαν προβλήματα κοινωνικής ένταξης και η δεύτερη νέοι εικαστικοί καλλιτέχνες.

Σε συνεργασία με ομάδες φωτογραφίας του ΚΕ.Θ.Ε.Α (Κέντρο Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων), Ο.ΚΑ.ΝΑ (Οργανισμός κατά των Ναρκωτικών) και τη Μονάδα Απεξάρτησης 18 Άνω, οργανώθηκε στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο έκθεση φωτογραφίας. Το θέμα της έκθεσης ήταν η παρουσίαση της ματιάς των νέων ανθρώπων στα έργα της Συλλογής Γλυπτών του Εθνικού Μουσείου. Θεωρώντας ότι κάθε μουσείο είναι πηγή έμπνευσης και υποστήριξης υγειών πνευματικών αναζητήσεων, το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο σχεδίασε ένα πρόγραμμα κατά τη διάρκεια του οποίου, οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να επισκεφτούν επανειλημμένα τους εκθεσιακούς χώρους της Συλλογής Γλυπτών και να μυηθούν στην αρχαία ελληνική τέχνη. Στη συνέχεια κλήθηκαν να εστιάσουν σε οποιοδήποτε γλυπτό του μουσείου επιλέξουν, φωτογραφίζοντας από περίεργη οπτική γωνία, μια κρυφή πλευρά, ένα αναπάντεχο σημείο. Ορατό αποτέλεσμα αυτής της βιωματικής διαδικασίας ήταν η έκθεση φωτογραφίας.

Η δεύτερη ομάδα νέων αποτελούνταν από εικαστικούς καλλιτέχνες της Α.Σ.Κ.Τ. Οι καλλιτέχνες αυτοί παρουσίασαν έργα, που έφεραν επιρροές ή είχαν χρησιμοποιήσει ως πηγή έμπνευσης τα εκθέματα του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου (ζωγραφική, σχέδια, γλυπτά, κατασκευές). Επρόκειτο για μια πρώτη πειραματική προσέγγιση μιας μελλοντικής περιοδικής έκθεσης που θα βασίζονταν στο διάλογο ανάμεσα στα σύγχρονα εικαστικά δρώμενα και την αρχαία ελληνική τέχνη.

Μέσα από τα έργα των νέων αυτών δημιουργών, αφουγκραστήκαμε συνομιλίες, προσωπικές διαδρομές και εμπειρίες που πραγματεύονταν τη σχέση του σημερινού ανθρώπου με το παρελθόν. Τα εκθέματα του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου έγιναν γέφυρα επικοινωνίας του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού με σημερινά βιώματα και προσωπικές αναζητήσεις.

Οι δύο εκθέσεις φιλοξενήθηκαν σε αίθουσα των περιοδικών εκθέσεων του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου. Την ημέρα των εγκαινίων-εορτασμού, στις 18 Μαΐου, η είσοδος στο μουσείο ήταν ελεύθερη. Διάρκεια έκθεσης: 18/5-30/6/2006.

 
 
   
     
                         
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ & ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ
 
  © ΕΘΝΙΚΟ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ, 2008-2016
Ελ