Εκπαιδευτικό υλικό  

 
   
   
 
   
   Ξεναγήσεις στη νοηματική |Το μάτι ακούει
 

Το Εκπαιδευτικό πρόγραμμα για κωφούς

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα για κωφούς ''Το μάτι ακούει'' πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά τον Μάρτιο του 1998 στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο στα πλαίσια των Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων του Υπουργείου Πολιτισμού.
Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα απευθύνεται στους μαθητές Γ΄ έως ΣΤ΄ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ, που μπορούν να επισκεφτούν τις Συλλογές του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου από την αρχή του Οκτωβρίου μέχρι πριν από την Μεγάλη Εβδομάδα, κατά προτεραιότητα, ανάλογα με την διδασκαλία του βιβλίου της Ιστορίας στο σχολείο, προκειμένου να κατανοήσουν καλύτερα την χρονολογική εξέλιξη της ελληνικής τέχνης.
Το πρόγραμμα διαρκεί δυο ώρες, συμπεριλαμβανομένης της εκπαιδευτικής διάλεξης διάρκειας μισής ώρας με power point, που δίνεται στο Αμφιθέατρο του Μουσείου.
Η διάλεξη και η ξενάγηση γίνονται με την ελληνική νοηματική γλώσσα ταυτοχρόνως με τον προφορικό λόγο, που συντελούν στην πλήρη κατανόηση του εκπαιδευτικού προγράμματος.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει:

1) Διάλεξη για τη Νεολιθική εποχή με power point. Μετά από αυτή την διάλεξη οδηγούνται οι μαθητές στην Νεολιθική αίθουσα και στην Κυκλαδική αίθουσα (κοινό πρόγραμμα) για εκπαιδευτική ξενάγηση και συζήτηση.

2) Διάλεξη για τις ανασκαφές των Μυκηνών και την βιογραφία του Σλήμαν και τα ευρήματα του με power point. Μετά από αυτή την διάλεξη οδηγούνται οι μαθητές στην Μυκηναϊκή αίθουσα για εκπαιδευτική ξενάγηση και συζήτηση.

3) Διάλεξη για την γεωλογική διαμόρφωση του νησιού και τις ανασκαφές στο Ακρωτήρι Θήρας με power point. Μετά από αυτή την διάλεξη οδηγούνται οι μαθητές στην Αίθουσα Θήρας για εκπαιδευτική ξενάγηση και συζήτηση.

4) Εκπαιδευτική ξενάγηση και συζήτηση στην Αίθουσα Γλυπτών και των Αγγείων (κοινό πρόγραμμα)

Το σύνολο της τάξης ή της ομάδας δεν θα πρέπει να υπερβαίνει τους 18 μαθητές.

Οι εκπαιδευτικές δραστηριότητες, που λαμβάνουν χώρα στο Αμφιθέατρο η στον κήπο του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου πραγματοποιούνται την Ημέρα των Αναπήρων

. Πριν επισκεφτείτε το Μουσείο, παρακαλούμε να μας στείλετε υποχρεωτικά ένα μήνα νωρίτερα δήλωση συμμετοχής για τον καθορισμό ημερομηνίας (μέσω φαξ 210 8230800 ή τηλέφωνο 2132144800 (καθημερινά εκτός Σαββάτου και Κυριακής). Η ημερομηνία επίσκεψης θα καθορίζεται ύστερα από συνεννόηση με την υπεύθυνη του Μουσείου, αρχαιολόγο κ. Δήμητρα Κοκκέβη-Φωτίου, (κωφή και η ίδια).  

 
 
   
     
                         
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ & ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ
 
  © ΕΘΝΙΚΟ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ, 2008-2016
Ελ