Εκπαιδευτικό υλικό  

 
   
 
   
    Η Τέχνη πέρα από την όραση: 2014  


«Οκτώβριος - Μήνας ευαισθητοποίησης για τυφλά ή με μειωμένη όραση άτομα»

Ο μήνας ευαισθητοποίησης για την τέχνη πέρα από την όραση, γιορτάζεται κάθε Οκτώβρη σε μουσεία και χώρους τέχνης σε όλο τον κόσμο. Είναι μια πρωτοβουλία της διεθνούς οργάνωσης Art Education for the Blind (AEB), που εδρεύει στη Νέα Υόρκη (www.artbeyondsight.org).

Το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο συμμετέχει για ένατη συνεχή χρονιά στον θεσμό αυτό, που σκοπό έχει να κάνει την τέχνη προσβάσιμη σε άτομα με προβλήματα όρασης και να συμβάλλει στον οπτικό αλφαβητισμό. Είναι γεγονός ότι τα άτομα που είναι τυφλά ή με χαμηλή όραση έχουν εξαιρετικά περιορισμένες δυνατότητες να απολαύσουν μια επίσκεψη σε μουσείο. Όμως, μέσα από κατάλληλα προσαρμοσμένα προγράμματα και ειδικό εκπαιδευτικό υλικό, η επίσκεψη στο μουσείο και η επαφή με την τέχνη μπορεί να τους προσφέρει πολύ σημαντικά οφέλη: δημιουργία νοητικών εικόνων, ανάπτυξη γλωσσικών και απτικών δεξιοτήτων, καλλιέργεια κριτικών ικανοτήτων, αυτοπεποίθηση, ευκαιρίες συνεργατικής μάθησης σε ένα πλούσιο σε ερεθίσματα περιβάλλον. Η γνωριμία με πολιτιστικά αγαθά, που συνήθως είναι προσβάσιμα μόνο οπτικά, και η καλλιτεχνική εκπαίδευση βοηθά τα άτομα με προβλήματα όρασης να ξεπεράσουν κοινωνικά εμπόδια και να απολαύσουν μια πιο ποιοτική ζωή.

Το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο συμμετέχοντας στον φετινό εορτασμό προτείνει στα μέλη των σωματείων Τυφλών (Εθνική Ομοσπονδία Τυφλών, Κέντρο Εκπαίδευσης και Αποκατάστασης Τυφλών, Πανελλήνιος Σύνδεσμος Τυφλών, Φάρος Τυφλών Ελλάδος, Μουσείο Αφής), καθώς και σε μεμονωμένα άτομα γνωριμία με επιλεγμένα αντικείμενα που σχετίζονται με την αρχαία ελληνική μουσική και τα μουσικά όργανα. Το πρόγραμμα με θέμα «Αρχαία ελληνικά μουσικά όργανα στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο» περιλαμβάνει: συζήτηση που οι συμμετέχοντες θα έχουν τη δυνατότητα να αγγίξουν ακριβή αντίγραφα αρχαίων ελληνικών μουσικών οργάνων (λύρα, τύμπανο, σείστρο, αυλός, μονοκάλαμος σύριγξ, ρόπτρον και κύμβαλα) και πήλινων αγγείων με σχετικές παραστάσεις, καθώς και αρχαία αντικείμενα (όπως, μαρμάρινη επιτύμβια στήλη με γυναίκα που παίζει κιθάρα, τμήμα στήλης με σείστρο και ειδώλιο γυναίκας ή Μούσας που κρατά κιθάρα). Θα έχουν επίσης, τη δυνατότητα να ακούσουν αρχαία ελληνική μουσική από τον μουσικοσυνθέτη Νίκο Ξανθούλη με τη βοήθεια αρχαίας ανακατασκευασμένης λύρας, αλλά και να περιηγηθούν στους εκθεσιακούς χώρους. Στους μαθητές θα πραγματοποιηθεί κατάλληλα διαμορφωμένο εκπαιδευτικό πρόγραμμα για τα αρχαία ελληνικά μουσικά όργανα.

 

 

 
  Κατεβάστε το δελτίο τύπου εδώ...>>  
     
 

Χορηγοί επικοινωνίας: 

  

 
   
     
                         
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ & ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ
 
  © ΕΘΝΙΚΟ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ, 2008-2016
Ελ