Εκπαιδευτικό υλικό  

 
     
   
 
   
   Προγράμματα Σαββατοκύριακου  
 

ΜΕ ΤΗΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΜΟΥ ΣΤΟ ΕΘΝΙΚΟ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ

 
   

 

Το εκπαιδευτικό έντυπο ''Με την οικογένειά μου στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο'' διατίθεται δωρεάν στην είσοδο του μουσείου.

Απευθύνεται σε οικογένειες με παιδιά 6-12 ετών, και περιλαμβάνει διασκεδαστικές δραστηριότητες που θα βοηθήσουν τους μικρούς επισκέπτες (και τους γονείς τους) να προσεγγίσουν επιλεγμένα εκθέματα του Μουσείου.

Δεν έχουν προγραμματιστεί για το άμεσο μέλλον εκπαιδευτικά προγράμματα Σαββατοκύριακου για οικογένειες με παιδιά.
 

 

Δείτε τα Προγράμματα Σαββατοκύριακου κατά έτος:

 2006 |2007 |2008 |2009 

''Το Παραμύθι της Κυριακής στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο''

Ένας από τους κυριότερους στόχους του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου είναι να προσεγγίσει τα παιδιά. Να τα προσελκύσει και να τα μυήσει, ώστε αυτός ο τομέας που λέγεται Επίσκεψη στα Μουσεία να γίνει μέρος δημιουργικό του ελεύθερου χρόνου τους και στο μέλλον, στην ενηλικίωση.

Με αυτό το σκεπτικό το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, εκτός από τα Εκπαιδευτικά του Προγράμματα που πραγματοποιεί μέσω των σχολείων, το 2006 παρουσίασε ένα ακόμη πρόγραμμα, το Παραμύθι της Κυριακής στο Μουσείο.

Η πρωτοβουλία εδώ έπεσε στην οικογένεια στην οποία προσφέρθηκε μια πρωινή ανέξοδη βόλτα/ έξοδος /διέξοδος και συνάμα διασκέδαση και αβίαστη εκπαιδευτική γνώση για τα μικρά παιδιά τους (4-12 ετών) τις Κυριακές. Έτσι, κάθε δεύτερη Κυριακή ως το τέλος Μαΐου 2006 παρουσιάστηκε μέσα στο Μουσείο ένα παραμύθι. Μια ιστορία διαφορετική κάθε φορά που αναφερόταν σε ένα συγκεκριμένο αρχαίο έργο. Επιλέχθηκαν δώδεκα εκθέματα. Για το καθένα η πληροφόρηση πήρε τη μορφή παραμυθιού (π.χ. η μάσκα του Αγαμέμνονα, η Ωραία Κόρη Φρασίκλεια και άλλα) που το παρουσίζε η ομάδα αφήγησης του Παραμυθοσέντουκου. Η ομάδα του Παραμυθοσέντουκου, καταξιωμένη ήδη, αποτελούνταν από τρία άτομα, την αφηγήτρια και δύο μουσικούς που επένδυαν τη διήγηση. Υπήρχε επιπλέον και οπτικό μέσο εμπέδωσης με προβολή διαφανειών. Τα παιδιά παρακολουθούσαν καθισμένα σε μαξιλαράκια στο δάπεδο μπροστά στο αρχαίο. Στη διάρκεια του παραμυθιού οι συνοδοί είχαν τη δυνατότητα να καθίσουν στο κυλικείο του Μουσείου ή να φύγουν.

Το πρόγραμμα είχε διάρκεια μιας περίπου ώρας.

Τα 12 παραμύθια, που παρουσιάστηκαν, αναφέρονταν σε διαφορετικά κάθε φορά αρχαία έργα και αφορούσαν τις εξής θεματικές ενότητες:

1. Αθλήματα
2. Δίας
3. Διόνυσος
4. Έρωτας
5. Οι δώδεκα άθλοι του Ηρακλή
6. Κένταυρος
7. Η Μάσκα του Αγαμέμνονα
8. Παιδί
9. Τζόκεϋ
10. Η Φρασίκλεια και ο Κούρος
11. Το προσφυγάκι
12. Ο Κροίσος

   
     
                         
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ & ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ
 
  © ΕΘΝΙΚΟ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ, 2008-2016
Ελ