Εκπαιδευτικό υλικό  

 
   
   
 
   
   Στην Ερέτρια με τον Απόλλωνα παρέα |Σαν το νόμισμα κυλήσει...|Το Ναυάγιο των Αντικυθήρων  
 
 Τρέχοντα προγράμματα...>>
 

Σαν το νόμισμα κυλήσει, μύθος θε ν΄αρχινίσει… (Γ΄, Δ΄& Ε΄Δημοτικού)

Σκοπός του προγράμματος είναι η γνωριμία των παιδιών με τα αρχαία νομίσματα και η εξοικείωσή τους με τις μικρογραφικές σκηνές που φέρουν στην επιφάνειά τους, με απώτερο στόχο να οξυνθεί παράλληλα και η παρατηρητικότητά τους.

Αναλυτικότερα, τα παιδιά, με οδηγό τον Πήγασο, τον φτερωτό ίππο της μυθολογίας θα ταξιδέψουν στον κόσμο της αρχαίας ελληνικής νομισματικής, ακολουθώντας τις ανθρώπινες συναλλαγές από τον αντιπραγματισμό μέχρι τη δημιουργία του νομίσματος, ενώ παράλληλα θα εμπλουτίσουν τις μυθολογικές τους γνώσεις, συναντώντας γνωστούς και άγνωστους μύθους στα εκθέματα και αποδίδοντάς τους με δραματοποίηση και μιμητικά, κινητικά παιχνίδια.

Η επαφή με τα αρχαία νομίσματα, θα βοηθήσει τους μαθητές να αντιληφθούν την ποικιλία των νομισματικών εικονογραφικών τύπων θεοτήτων και μυθικών πλασμάτων και τον τρόπο που ο αρχαίος χαράκτης τους διαχειρίζεται μέσα στους αιώνες. Κύρια επιδίωξη είναι οι μικροί επισκέπτες να κατανοήσουν και κατ’ επέκταση να εκτιμήσουν την αξία της αριστουργηματικής μικρογραφικής τέχνης του αρχαίου νομίσματος και να αντιληφθούν τη σπουδαιότητα του ρόλου του στη διάδοση και διάσωση του ελληνικού πνεύματος και πολιτισμού.

Τέλος, τα παιδιά θα έχουν την ευκαιρία να αναπτύξουν τις δημιουργικές τους ικανότητες μέσα από δραστηριότητες σε εικαστικό εργαστήρι.

 
 
   
   
     
                         
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ & ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ
 
  © ΕΘΝΙΚΟ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ, 2008-2016
Ελ