Εκπαιδευτικό υλικό  

 
   
   
 
   
   Στην Ερέτρια με τον Απόλλωνα παρέα |Σαν το νόμισμα κυλήσει...|Το Ναυάγιο των Αντικυθήρων  
 
 Τρέχοντα προγράμματα...>>
 

To Ναυάγιο των Αντικηθύρων
...Τριάντα οργυιές κάτω από τη θάλασσα
(Δ΄ & Ε΄ Δημοτικού)

Το πρόγραμμα στοχεύει στη γνωριμία των παιδιών με τον αρχαιολογικό πλούτο του βυθού και ειδικότερα με τους θησαυρούς του Ναυαγίου των Αντικυθήρων, καθώς και την επιστήμη της Ενάλιας Αρχαιολογίας.

Μία από τις κύριες επιδιώξεις είναι οι μαθητές να αντιληφθούν τη σημασία του εντοπισμού του Ναυαγίου, του οποίου η μερική ανέλκυση αποτελεί την πρώτη μεγάλη ενάλια έρευνα παγκοσμίως. Ιδιαίτερη μνεία θα γίνει στο Μηχανισμό των Αντικυθήρων, το σπουδαιότερο εύρημα του Ναυαγίου.

Παράλληλα, τα παιδιά θα ταξιδέψουν νοητά στον 1ο αιώνα π.Χ. και θα εμπλουτίσουν τις γνώσεις τους για τις κοινωνικές τάξεις της ρωμαϊκής κοινωνίας, τον πολιτισμό, την οικονομία και την ανάπτυξη του θαλάσσιου εμπορίου της ύστερης ελληνιστικής εποχής και της δημοκρατικής περιόδου της Ρώμης.

Τέλος, οι μικροί επισκέπτες θα ανακαλύψουν πτυχές της ζωής πάνω στα αρχαία εμπορικά πλοία και θα γνωρίσουν τον οξυπύθμενο αμφορέα, τον κατεξοχήν τύπο εμπορικού αγγείου της αρχαιότητας.

Τα προγράμματα δημιουργήθηκαν στο πλαίσιο της Περιοδικής Έκθεσης του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου, με τίτλο «Το Ναυάγιο των Αντικυθήρων. Το Πλοίο – οι Θησαυροί – ο Μηχανισμός» και διεξάγονται με την ευγενική χορηγία της Alpha Bank από τις 24 Απριλίου 2012 έως τις 28 Απριλίου 2013.

 
 
   
   
     
                         
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ & ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ
 
  © ΕΘΝΙΚΟ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ, 2008-2016
Ελ