Δείτε επίσης... 
 
   
 
 
   

Γενικά | Η Έκθεση | Ενότητες | Συντελεστές | Κατάλογος
 
     
   
    Ενότητα 1 | Ενότητα 2 | Ενότητα 3 | Ενότητα 4  

Α. Η ίδρυση της πόλης και η θέση της στον ελλαδικό χώρο κατά τη Γεωμετρική εποχή

Στην πρώτη ενότητα παρουσιάζονται τα στοιχεία που αφορούν στην ίδρυση της Ερέτριας, τα πρώτα βήματά της και την εδρέωσή της.

Τα αρχαιολογικά ευρήματα δείχνουν ότι η περιοχή είχε κατοικηθεί από τη Νεολιθική εποχή. Το πλουσιότερο υλικό προέρχεται από την ακρόπολη της Γεωμετρικής εποχής που ανακαλύφτηκε στο λόφο Λευκαντί, σε μικρή απόσταση από την Ερέτρια των ιστορικών χρόνων. Στην έκθεση θίγεται και το ζήτημα αν οι κάτοικοι του Λευκαντιού ήταν εκείνοι που τον 8ο αι. π.Χ. ίδρυσαν την Ερέτρια. Ευρήματα της Γεωμετρικής εποχής και από τις δύο θέσεις εκτίθενται μαζί έτσι ώστε ο επισκέπτης να έχει τη δυνατότητα να επισημάνει τις ομοιότητες στην κεραμική, αλλά και στη μικροτεχνία του Λευκαντιού και της Ερέτριας.

Στην ίδια ενότητα γίνεται λόγος για τη ναυτική και εμπορική δραστηριότητα των Ερετριέων της Γεωμετρικής και της Αρχαϊκής εποχής σε όλη τη Μεσόγειο. Αδιάψευστοι μάρτυρες αυτής της δραστηριότητας είναι τα αντικείμενα που εκτίθενται: αγγεία και σφραγίδες από φαγεντιανή, καθώς και κοσμήματα ανατολικής προέλευσης, πήλινα αγγεία που δείχνουν τις επιδράσεις των λαών της Ανατολής. Η Ερέτρια, μαζί με τη γειτονική Χαλκίδα, πρωτοστάτησε στην ίδρυση εμπορικών σταθμών και αποικιών στη Μεσόγειο, αλλά και στη χερσόνησο της Χαλκιδικής στη Μακεδονία. Ορισμένα ευρήματα από τις δυο αποικίες στη
Χαλκιδική, τη Δίκαια και τη Μένδη, έχουν μεταφερθεί από την ΙΣΤ’ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων και παρουσιάζονται στην έκθεση. Όστρακα με εγχάρακτες επιγραφές του 8ου αι. π.Χ. μαρτυρούν τη συμβολή των Ερετριέων στη διαμόρφωση της ελληνικής γραφής την εποχή αυτή με το δανεισμένο του αλφάβητου από τους Φοίνικες. Εξάλλου το αρχαιότερο κείμενο με αυτή τη γραφή είναι χαραγμένο σε ένα σκύφο που βρέθηκε στο νησί Πιθηκούσσες, τη σημερινή Ischia, στον κόλπο της ιταλικής Νεάπολης, που ήταν αποικία των Ερετριέων.

 

 
       
   
     
                         
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ & ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ  
 
  © ΕΘΝΙΚΟ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ, 2008-2014
El