Δείτε επίσης... 
 
   
 
 
   

 
 
   
 

A - | A+

 
 
 Η Συλλογή Προϊστορικών Αρχαιοτήτων
 

Η μόνιμη έκθεση της Συλλογής Προϊστορικών Αρχαιοτήτων

Η Συλλογή Προϊστορικών Αρχαιοτήτων συγκροτήθηκε από τα ευρήματα των μεγάλων, πρωτοποριακών για την εποχή τους, ανασκαφών, που έφεραν στο φως τους πολιτισμούς της ελληνικής προϊστορίας. Κατά τις τελευταίες δεκαετίες του 19ου αι., το πάθος και η ανασκαφική έρευνα δύο ανθρώπων έθεσαν τα θεμέλια της ελληνικής προϊστορικής αρχαιολογίας. Ο χαρισματικός και φιλόδοξος Ερρίκος Σλήμαν (1822-1890) υπήρξε ανασκαφέας μυθικών τόπων, όπως η Τροία, οι Μυκήνες και η Τίρυνθα και ο Χρήστος Τσούντας (1857-1934), ευρυμαθής και συστηματικός, συνέχισε την ανασκαφή των Μυκηνών, ανέσκαψε τον περίφημο θολωτό τάφο του Βαφειού και προχώρησε βαθύτερα στο χρόνο με τις έρευνές του στις Κυκλάδες και τη Θεσσαλία, αναδεικνύοντας τους πρώτους πολιτισμούς του ελληνικού χώρου.

Ως έφορος της Μυκηναϊκής και της Αιγυπτιακής Συλλογής του Μουσείου από το 1896 έως το 1904 φρόντισε για την καταγραφή των αρχαίων, τα οποία μεταφέρθηκαν το 1892 στο νεοσύστατο τότε Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, στο πρώτο ευρετήριο της Προϊστορικής Συλλογής. Την ίδια χρονιά (1892) η Σοφία Σλήμαν, σύζυγος του Ερρίκου Σλήμαν, δώρισε την προσωπική του συλλογή από τρωικές αρχαιότητες στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο.

Οι έρευνες Ελλήνων και ξένων αρχαιολόγων κατά τον 20ο αι. εμπλούτισαν τη Συλλογή με πολύτιμα έργα από ολόκληρο τον ελληνικό χώρο, την Πελοπόννησο, την Αττική, τη Θεσσαλία και τις Κυκλάδες, που αποτελούν και τον κορμό της Συλλογής, ενώ σημαντικά έργα προέρχονται από τη Λήμνο, τη Λευκάδα, τα Κύθηρα και τη Σκόπελο. Μεταπολεμικά, με την ανάπτυξη των τοπικών μουσείων, η εισροή νέων ευρημάτων στην Προϊστορική Συλλογή μειώνεται σταδιακά και τη δεκαετία του '70, μετά τη μεταφορά των περίφημων τοιχογραφιών από το Ακρωτήρι της Θήρας (1971), ουσιαστικά παύει.

Τα τελευταία χρόνια, η κατάσχεση από τις ελληνικές διωκτικές αρχές παρανόμως διακινηθέντων αρχαίων ή η επιστροφή τους από χώρες του εξωτερικού αποδίδουν στη Συλλογή ανέλπιστα νέα ευρήματα, εξαιρετικής αισθητικής και επιστημονικής σημασίας. Αναφέρουμε ενδεικτικά τα χρυσά κοσμήματα του αποκαλούμενου νεολιθικού θησαυρού (κατάσχεση του 1997) και δύο χαρακτηριστικά αντικείμενα του Κυκλαδικού Πολιτισμού, ένα μαρμάρινο ειδώλιο μεγάλων διαστάσεων και ένα τηγανόσχημο σκεύος από χλωρίτη λίθο με διάκοσμο σπείρας, που επαναπατρίστηκαν από το Κρατικό Μουσείο της Βάδης, το 2014.

Η Συλλογή Προϊστορικών παραμένει παγκοσμίως η πλουσιότερη και σημαντικότερη στο είδος της και χιλιάδες επισκέπτες συρρέουν καθημερινά για να θαυμάσουν τους θησαυρούς των Πολυχρύσων Μυκηνών, τις πινακίδες Γραμμικής Β γραφής, τα αινιγματικά μαρμάρινα κυκλαδικά ειδώλια και τις τοιχογραφίες της Θήρας. Ο πλούτος και η ποικιλία των εκθεμάτων αποτελούν ένα πραγματικό σχολείο μελέτης της ελληνικής προϊστορίας και προσφέρονται για μια πορεία μέσα στο χρόνο και την ανθρώπινη μνήμη.

 

   
     
                        
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ & ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ 
 
  © ΕΘΝΙΚΟ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ, 2008-2016
Ελ