Δείτε επίσης... 
 
   
 
 
   

Γενικά | Η Έκθεση | Ενότητες | Συντελεστές | Κατάλογος
 
     
   
  Ενότητα 1 | Ενότητα 2 | Ενότητα 3 | Ενότητα 4  

Β. Η πόλη των θνητών

Στη δεύτερη ενότητα παρουσιάζεται η ζωή των κατοίκων της Ερέτριας μέσα στην πόλη τους. Στο πρώτο σκέλος εξετάζονται τα του ιδιωτικού βίου και σε ένα δεύτερο τα του δημοσίου. Τα σπίτια της Ερέτριας, της ύστερης Κλασικής και της Ελληνιστικής εποχής είναι από τα πιο καλοδιατηρημένα στον ελληνικό χώρο. Παρουσιάζοντας το πιο γνωστό από αυτά, τη λεγόμενη Οικία με τα Ψηφιδωτά, σε φωτογραφίες, σχέδια και σε μακέτα, αλλά και με κινητά ευρήματα, ο επισκέπτης αντλεί πληροφορίες για τη λειτουργία ενός σπιτιού, τη χρήση των χώρων του, τη διακόσμησή του, τα συμπόσια που λάμβαναν χώρα στους ανδρώνες κ.λπ.

Η γυναίκα και τα παιδιά ήταν αυτοί που περνούσαν τον περισσότερο χρόνο μέσα στο σπίτι. Για το λόγο αυτό παρουσιάζουμε και έναν αριθμό έργων που σχετίζονται με τη ζωή της γυναίκας, το γάμο και το παιδί. Αντικείμενα σχετικά με τον καλωπισμό, όπως κάτοπτρα, πυξίδες, άλλα αγγεία με παραστάσεις σχετικές με το στόλισμα της νύφης, ή γαμήλιες πομπές, παιδικά παιχνίδια και σκεύη δίνουν μια καλή εικόνα αυτού του τομέα της ζωής.

Με την ευκαιρία της παρουσίασης στην έκθεση ενός μικρού «θησαυρού» από εννέα χάλκινα ειδώλια (από τα 21 που έχουν βρεθεί), γίνεται λόγος και για τις θεότητες που λατρεύονταν στο σπίτι, όπως ο Έρκειος Ζεύς, η Εστία, η Κυβέλη, ο Ερμής κ.ά.

Η Ερέτρια, όπως κάθε πόλη-κράτος της αρχαίας Ελλάδας, είχε τους πολιτικούς και πολιτειακούς θεσμούς της, για τους οποίους αντλούμε πληροφορίες από τις φιλολογικές πηγές και τις επιγραφές. Μια άλλη υποενότητα, λοιπόν, αναφέρεται ακριβώς στη λειτουργία των δημόσιων χώρων, όπως της αγοράς, του θεάτρου και του γυμνασίου. Ειδικότερα στην αγορά, λάμβαναν χώρα και διάφορες εμπορικές συναλλαγές- είναι άλλωστε γνωστές οι εμπορικές δραστηριότητες αυτής της πόλης.

Ευρήματα όπως η στήλη με τον ιερό νόμο, σηκώματα για τις πωλήσεις υγρών εμπορευμάτων, νομίσματα αργυρά και χάλκινα από το τελευταίο τέταρτο του 6ου αιώνα π.Χ.- εποχή που κόβονται τα πρώτα υπέροχα ασημένια νομίσματα της Ερέτριας- ως και τη ρωμαϊκή αυτοκρατορική περίοδο, αφενός δίνουν την εικόνα της νομισματοκοπίας της Ερέτριας και αφετέρου παρέχουν έμμεσα πληροφορίες γαι τις περιόδους ευμάρειας ή τις περιόδους οικονομικής ύφεσης της πόλης. Και, επειδή, τα του δημοσίου βίου ήταν υπόθεση του άντρα, ο επισκέπτης θα δει και κάποια έργα με παραστάσεις από τις ασχολίες των αντρών, που περνούσαν το χρόνο τους κυρίως στην αγορά, στα γυμνάσια και τις παλαίστρες ή στα λουτρά.

 

 
       
   
     
                         
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, ΠΑΙΔΕΙΑΣ & ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ  
 
  © ΕΘΝΙΚΟ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ, 2008-2014
Ελ