>> Νέα Μέλη
 
 
 
 

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΠΑΛΛΗΣ

Ο Αλέξανδρος Πάλλης (1883-1975) ήταν γιός του επίσης Αλεξάνδρου Πάλλη ο οποίος είναι περισσότερο γνωστός από τις μεταφράσεις που έκανε της Ιλιάδος και των Ευαγγελίων.

Ο Αλέξανδρος γεννήθηκε στην Βομβάη, όπου η οικογένεια διέμενε, διότι ο Πατέρας του εργαζόταν στον εμπορικό οίκο των αδελφών Ράλλη. Φαίνεται ότι η οικογένεια Πάλλη συνδεόταν με την οικογένεια Βλαστού αφού και οι δυο εργάζονταν στον οίκο Ράλλη.

Ο Αλέξανδρος Πάλλης σπούδασε στην Οξφόρδη πολιτικές επιστήμες και εργάστηκε σαν Βρετανός υπάλληλος σε διάφορες κυβερνητικές Θέσεις στην Αγγλία και την Αίγυπτο. Μετά τους Βαλκανικούς πολέμους του 1912-13 η Ελληνική Κυβέρνηση τον προσκάλεσε να βοηθήσει στην οργάνωση των εδαφών που απελευθερώθηκαν. Ασχολήθηκε επίσης με τα θέματα των προσφύγων στην Μακεδονία και στην Κωνσταντινούπολη και έλαβε μέρος σε διεθνείς Επιτροπές σαν εκπρόσωπος της Κυβερνήσεως, του Ερυθρού Σταυρού και της Κοινωνίας των Εθνών.

Η τελευταία δημόσια θέσης που κατέλαβε ήταν του Πληρεξούσιου υπουργού στην Ελληνική Πρεσβεία του Λονδίνου, από την οποία απεσύρθη το 1952.

Ο Α. Πάλλης παραλλήλως προς τα δημόσια καθήκοντα και αξιώματα που κατέλαβε είχε, όπως και ο πατέρας του, λογοτεχνικά και φιλολογικά ενδιαφέροντα. Έγραψε πάρα πολλές μελέτες για γεγονότα που έζησε ή για τα πολιτικά προβλήματα που αντιμετώπισε ως εκπρόσωπος της Κυβερνήσεως και άλλων οργανισμών. Και τα φιλολογικά του έργα δεν είναι λιγότερα. Το πλέον γνωστό είναι ''Η Φυλλάδα του Μεγάλου Αλεξάνδρου'' (1960).

Όταν το 1957 η Χριστίνα Σταθάτου, παλαιόν μέλος των Φίλων, αποφάσισε την αναδιοργάνωση της Εταιρείας απευθύνθηκε και στον Α. Πάλλη. Έτσι στην 3μελή επιτροπή που το Πρωτοδικείο Αθηνών όρισε για να προβεί στις κατάλληλες ενέργειες για τη δραστηριοποίηση της παλαιάς Εταιρείας μετείχε και ο Πάλλης. Στην πρώτη Γεν. Συνέλευση της Εταιρείας ο Πάλλης εκλέγεται ως προσωρινός Πρόεδρος. Μετά δε την έγκριση του νέου Καταστατικού εκλέγεται παμψηφεί ως Πρόεδρος με Αντιπρόεδρο την Χριστίνα Σταθάτου.

Το δίδυμο Πάλλης - Σταθάτου κατά το διάστημα της πρώτης θητείας του Δ.Σ. 1958-1963 έβαλε τις βάσεις της λειτουργίας της Εταιρείας για την δεύτερη φάση αυτής.

 
 
 
 
 
       
ΟΙ ΦΙΛΟΙ ΤΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟΥ
© ΕΘΝΙΚΟ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ 2009-2016
Πίσω στο www.namuseum.gr >>
 
 
Webdesign>>Archi_Con
  Development >> Μ. Κarageorgou