ΕΟΡΤΑΣΜΟΣ ΤΗΣ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑΣ ΗΜΕΡΑΣ ΜΟΥΣΕΙΩΝ
ΣΤΟ ΕΘΝΙΚΟ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ

17 Μαΐου, Θέατρο ‘Κύκλος’, Καταλόγια

Η Παγκόσμια Ημέρα των Μουσείων εορτάζεται σε όλο τον κόσμο στις 18 Μαΐου με διαφορετικό θέμα κάθε χρόνο. Το 2011 αφιερώνεται στα «Μουσεία και Μνήμη», με επιμέρους θέματα α) συλλογές και τεκμήρια, β) ιστορία των μουσείων, γ) ‘ξεχασμένες’ μνήμες, δ) σχέση μνήμης, κοινωνίας και ταυτότητας και ε) πολιτιστική προσφορά της Αφρικής στον κόσμο.

Το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο συμμετέχει στον εορτασμό με την παρακάτω εκδήλωση:

Για ενήλικες

1.Παρουσίαση της παράστασης «
Καταλόγια» από το θέατρο Κύκλοςστο εσωτερικό αίθριο του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου, Τρίτη 17 Μαΐου 2011 και ώρα 21:00. Είσοδος ελεύθερη.

Πρόκειται για μια τελετουργική παράσταση τριών ελληνικών παραλογών με κοινό θέμα τη θυσία. Εντάσσεται στο τέταρτο θέμα, αφού τα δημοτικά μας τραγούδια -και κατ’ εξοχήν οι παραλογές- αποτελούν τον ενδιάμεσο κρίκο ανάμεσα στην αρχαία και τη νεότερη ελληνική λογοτεχνία. Οι παραλογές ενέχουν στοιχεία και από τα τρία βασικά είδη της αρχαίας ποίησης: της επικής (απαγγελία από μνήμης, με ή χωρίς μουσική, μακροσκελούς ποιήματος που μεταδόθηκε από στόμα σε στόμα, της λυρικής (έκφραση συναισθήματος, πάθους) καθώς και της δραματικής ποίησης, ως προς το περιεχόμενό τους.

Οι τρεις παραλογές που έχουν επιλεγεί, είναι:
Της μάνας φόνισσας, Του γιοφυριού της Άρτας και Της κακιάς πεθεράς.

Θα παρουσιαστούν ως τρία χωριστά δρώμενα με τη «συμμετοχή κούκλας, ανθρώπου και μουσικής», όπως σημειώνει ο σκηνοθέτης της παράστασης Θοδωρής Οικονομίδης.

Οι συντελεστές έχουν ως εξής:
Σκηνοθεσία: Θοδωρής Οικονομίδης
Βοηθός σκηνοθέτη: Μελίσσα Κωτσάκη
Ηθοποιοί: Αγγελική Βλασοπούλου, Μελίσσα Κωτσάκη, Δήμητρα Μητροπούλου, Ιωάννα Μιχαλά, Θοδωρής Οικονομίδης, Ιωάννα Πιατά, Φεβρωνία Ρεϊζίδου, Χριστίνα Στουραΐτη, Χάρης Χιώτης
Παραγωγή: Εταιρεία Θεάτρου Κύκλος
Κατασκευή κούκλας: Ομάδα Κουκλοθεάτρου «Καραμπόλα» (Φεβρωνία Ρεϊζίδου και Χριστίνα Στουραΐτη)
Μουσική: Θοδωρής Οικονομίδης
Όργανα: Μαντολίνο Θοδωρής Οικονομίδης, Κιθάρα Μελίσσα Κωτσάκη

   
     
                         
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ & ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ 
 
  © ΕΘΝΙΚΟ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ, 2008-2015
El