ΕΟΡΤΑΣΜΟΣ ΤΗΣ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑΣ ΗΜΕΡΑΣ ΜΟΥΣΕΙΩΝ
ΣΤΟ ΕΘΝΙΚΟ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ

22 Μαΐου, Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα

Η Παγκόσμια Ημέρα των Μουσείων εορτάζεται σε όλο τον κόσμο στις 18 Μαΐου με διαφορετικό θέμα κάθε χρόνο. Το 2011 αφιερώνεται στα «Μουσεία και Μνήμη», με επιμέρους θέματα α) συλλογές και τεκμήρια, β) ιστορία των μουσείων, γ) ‘ξεχασμένες’ μνήμες, δ) σχέση μνήμης, κοινωνίας και ταυτότητας και ε) πολιτιστική προσφορά της Αφρικής στον κόσμο.

Το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο συμμετέχει στον εορτασμό με την παρακάτω εκδήλωση:

Για παιδιά 7 έως 11 ετών

Εκπαιδευτικό πρόγραμμα με τίτλο «
Η τελετή του Γάμου τότε και τώρα», στην αίθουσα 55 της έκθεσης των Αγγείων του Μουσείου, το πρωί της Κυριακής 22 Μαΐου 2011 σε δύο παραστάσεις, 11:00-12:00 και 12:15-13:15.
Είσοδος ελεύθερη. Απαραίτητη η δήλωση συμμετοχής (τηλ. 210 8217724)

Το Τμήμα Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων δημιούργησε για τον εορτασμό ένα πρόγραμμα, που εντάσσεται στο θέμα «ξεχασμένες» μνήμες, για το γάμο, αφού καταγράφονται τα ίδια έθιμα –τελετουργικό- κατά την προετοιμασία (λουτρό, παράνυφοι, στολισμός νύφης) και την τελετή του γάμου (ράντισμα των νεονύμφων, δώρα, γλέντι) τότε και σήμερα.

Τα παιδιά να διερευνήσουν τις φάσεις της τελετουργίας του γάμου στην Κλασική Αθήνα, εντοπίζοντας, μέσα από τη σύγκριση με τη σύγχρονη πραγματικότητα, ομοιότητες και διαφορές στα έθιμα του συγκεκριμένου μυστηρίου. Το πρόγραμμα θα διεξαχθεί στη μόνιμη έκθεση των Αγγείων του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου, στη θεματική ενότητα με τις λουτροφόρους και τους γαμικούς λέβητες, τα τελετουργικά αγγεία μεταφοράς νερού για το νυφικό λουτρό των μελλονύμφων.

Με τη χρήση εκπαιδευτικού φυλλαδίου και την παρατήρηση των εκθεμάτων, τα παιδιά θα συλλέξουν στοιχεία και θα οδηγηθούν σε αβίαστα συμπεράσματα για τις κοινωνικές προεκτάσεις του γάμου στον ιδιωτικό και δημόσιο βίο των δύο φύλων διαχρονικά. Το μικρό θεατρικό δρώμενο αναπαράστασης της τελετής του γάμου στην αρχαιότητα, θα ενισχύσει το βιωματικό χαρακτήρα του προγράμματος.

   
     
                         
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ & ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ 
 
  © ΕΘΝΙΚΟ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ, 2008-2015
El