ΝΕΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
για MAΘΗΤΕΣ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ & ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ
ΣΤΟ ΕΘΝΙΚΟ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ

Το Τμήμα Δημοσίων Σχέσεων, Τεκμηρίωσης και Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου και η Νομισματική Συλλογή της Alpha Bank, στο πλαίσιο της Περιοδικής Σπονδυλωτής Έκθεσης, με τίτλο ΜΥΘΟΣ & ΝΟΜΙΣΜΑ...>>, σχεδίασε εκπαιδευτικά προγράμματα με ενιαίο τίτλο:
“Σαν το νόμισμα κυλήσει, μύθος θε ν’ αρχινίσει…”
Η συγκεκριμένη Έκθεση είναι αποτέλεσμα της συνδιοργάνωσης των δύο παραπάνω φορέων, αλλά και του Νομισματικού Μουσείου και η παρουσίασή της θα λάβει χώρα ταυτόχρονα και στα δύο Μουσεία.

Τα προγράμματα θα διεξάγονται από τις 15 Απριλίου 2011 έως τις 27 Νοεμβρίου 2011 και απευθύνονται σε μαθητές Γ΄, Δ΄ και Ε΄ Δημοτικού, καθώς και Α΄ και Β΄ Γυμνασίου. Ο βασικός άξονάς τους στηρίζεται στον προσανατολισμό της Έκθεσης του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου, η οποία θα παρουσιάζει την «Εικονογράφηση του Μύθου», προσφέροντας έναν διάλογο ανάμεσα στην Ελληνική Μυθολογία και τη νομισματική τέχνη της αρχαιότητας.

Τα προγράμματα στοχεύουν στη γνωριμία των παιδιών με τα αρχαία ελληνικά νομίσματα. Μέσα από 261 νομίσματα της Alpha Bank, που παρουσιάζονται για πρώτη φορά, 79 επιλεγμένα αρχαία έργα του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου και 71 νομίσματα του Νομισματικού Μουσείου, οι εκπαιδευτικές δράσεις θα αξιοποιήσουν τους μύθους, που απεικονίζονται στο σύνολο των εκθεμάτων και κυρίως στις όψεις των νομισμάτων με πρωταγωνιστές Θεούς, Ήρωες, Δευτερεύουσες Θεότητες και Μυθικά Όντα.

Τα παιδιά με οδηγό τον Πήγασο, τον φτερωτό ίππο της μυθολογίας θα ταξιδέψουν στον κόσμο της αρχαίας ελληνικής νομισματικής, ακολουθώντας τις ανθρώπινες συναλλαγές από τον αντιπραγματισμό μέχρι τη δημιουργία του νομίσματος, ενώ παράλληλα θα εμπλουτίσουν τις γνώσεις τους για την αρχαία ελληνική μυθολογία, συναντώντας γνωστούς και άγνωστους μύθους στα εκθέματα και αποδίδοντάς τους με δραματοποίηση και παιχνίδια ρόλων.

Η επαφή με τα αρχαία νομίσματα, θα βοηθήσει τους μαθητές να αντιληφθούν την ποικιλία των νομισματικών εικονογραφικών τύπων θεοτήτων και μυθικών πλασμάτων και τον τρόπο που ο αρχαίος χαράκτης τους διαχειρίζεται μέσα στους αιώνες. Τέλος, τα παιδιά θα έχουν την ευκαιρία να αναπτύξουν τις δημιουργικές τους ικανότητες μέσα από δραστηριότητες σε εικαστικό εργαστήρι.

Κύρια επιδίωξη είναι οι μικροί επισκέπτες να κατανοήσουν και κατ’ επέκταση να εκτιμήσουν την αξία της αριστουργηματικής μικρογραφικής τέχνης του αρχαίου νομίσματος και να αντιληφθούν τη σπουδαιότητα του ρόλου του στη διάδοση του ελληνικού πνεύματος και πολιτισμού.

Τα προγράμματα θα συνοδεύονται από έντυπα, σχεδιασμένα για την κάθε εκπαιδευτική βαθμίδα ξεχωριστά, τα οποία θα διανέμονται στη διάρκεια του προγράμματος και θα αποτελούν υποστηρικτικό υλικό για τη διεξαγωγή ερευνητικών δραστηριοτήτων στους χώρους της Περιοδικής Έκθεσης.

Στο τέλος των προγραμμάτων, ύστερα από το εικαστικό εργαστήρι κατασκευής αντιγράφων αρχαίων νομισμάτων, οι μαθητές θα ζωγραφίσουν τα δικά τους προσωπικά νομίσματα, συνθέτοντας έναν «Θησαυρό», που θα αποκρυφθεί μέσα στο Μουσείο.

Τα προγράμματα παρέχονται δωρεάν και η υλοποίησή τους πραγματοποιείται με την οικονομική υποστήριξη της Alpha Bank, κύριας συνδιοργανώτριας της Περιοδικής Έκθεσης.


Ημερομηνίες διεξαγωγής: 15 Απριλίου έως 27 Νοεμβρίου 2011

Διάρκεια προγραμμάτων: 2 ώρες

Ώρες διεξαγωγής:
10:00 π.μ.-12:00 μ.μ.

Απαραίτητες οι δηλώσεις συμμετοχής, κατόπιν τηλεφωνικής συνεννόησης.

Έναρξη δηλώσεων: 21 Μαρτίου 2011

Ημέρες & ώρες επικοινωνίας: Δευτέρα – Παρασκευή, 8:30 π.μ. – 16:30 μ.μ.

Υπεύθυνη προγραμμάτων: Νικολέττα Ξυδέα, Αρχαιολόγος

Tηλ. Επικοινωνίας: 210 8217724, 210 8271717


Fax: 210 8213 573

Ηλεκτρονική δ/νση: www.namuseum.gr

Email: eam@culture.gr
            dimosiessxeseis.eam@culture.gr

............................................................................................................................................................................

Τα προγράμματα παρέχονται δωρεάν.

   
     
                         
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ & ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ 
 
  © ΕΘΝΙΚΟ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ, 2008-2015
El