ΤΟ ΤΑΞΙΔΙ ΕΝΟΣ ΝΑΥΑΓΙΟΥ:
ΤΟ ΣΤΗΣΙΜΟ ΤΗΣ ΕΚΘΕΣΗΣ ΤΩΝ ΑΝΤΙΚΥΘΗΡΩΝ
ΕΤ1
Κάθε ναυάγιο είναι ένας βίαος θάνατος ενός ταξιδιού που δεν ολοκλήρωσε ποτέ στον προορισμό του και κουβάλησε μέσα του όλα τα μυστικά του στην αγκαλιά του βυθού. Τα μικρά, τα ασήμαντα, οι θησαυροί μικροί ή μεγάλοι παίρνουν μια άλλη διάσταση. Η μυθική, εννίοτε θρυλική μορφή ενός ναυαγίου, έχει πάντα ιστορίες να μας διηγηθεί για τις ζωές και τον πολιτισμό των ανθρώπων που παρέσυρε.

Στο ντοκιμαντέρ αυτό βλέπουμε για πρώτη φορά το στήσιμο της έκθεσης του ναυαγίου των Αντικυθήρων, τις τεχνικές που χρησιμοποιούν οι συντηρητές, την αγωνία να ετοιμαστεί έγκαιρα η έκθεση έτσι ώστε να αποτυπωθεί για πρώτη φορά όχι μόνο ο μηχανισμός αλλά το σύνολο του ναυαγίου που μας δίνει πολλές πληροφορίες για τη ζωή των ανθρώπων πάνω στο καράβι, για τις συνήθειές τους, για τον προορισμό τους μέσα από φουρτουνιασμένες θάλλασες. Τα διαβρωμένα γλυπτά όμως, ο μηχανισμός και τα άλλα ευρήματα ταξίδεψαν μέσα από το χρόνο και πέρα από το θάνατο και έδωσαν τελικά μορφή και νόημα στον προορισμό τους.

Το ντοκιμαντέρ αφορά κυρίως στο στήσιμο της έκθεσης, όλους όσους συμμετείχαν αρχαιολόγους, επιστήμονες, αρχιτέκτονες, αλλά και εργάτες, κυρίως της τέχνης, που με την αφοσίωση τους βάζουν ακόμη ενα κρίκο στην αλυσίδα της γνώσης που μας συνδέει με το παρελθόν μας και αποκαλύπτει το μοναδικό πρόσωπο της ιστορίας του πολιτισμού μας.

ΕΤ1_Σάββατο 15 Δεκεμβρίου στις 17:00

Σενάριο, Σκηνοθεσία: Φλώρα Πρησιμιντζή

Δ. Παραγωγής:
Μαρίνα Κουνενάκη

Διεύθυνση Φωτογραφίας: Χρήστος Μακρής, Αντρέας Ζαχαράτος

Κάμερα:
Απόστολης Κυριάκης, Φώτης Πάντος, Κασκαμπανιώτης Νίκος

Μοντάζ: Αγγελική Ξυπολιά

Ηχος:
Στράτος Αξιώτης/ Μίξη Ήχου Βασίλης Βασιλάκης

   
     
                         
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ & ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ 
 
  © ΕΘΝΙΚΟ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ, 2008-2015
El