ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ευρωπαϊκές Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς
Eυρώπη, μια κοινή κληρονομιά

26 Σεπτεμβρίου 2015

«…Στης διχονοίας πιάσθηκαν τον φονικόν αγώνα
και πάλιν ομογνώμησαν και ως φίλοι εχωρισθήκαν»
(Ομήρου Ιλιάς, Η/ 301-302)
Ο εορτασμός για τις Ευρωπαϊκές Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς για το 2015 είναι αφιερωμένος στο δίπολο «Βία και Ανεκτικότητα».

Στο πλαίσιο του εορτασμού, το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο σας προσκαλεί σε μουσική εκδήλωση με τον τίτλο «…Στης διχονοίας πιάσθηκαν τον φονικόν αγώνα και πάλιν ομογνώμησαν και ως φίλοι εχωρισθήκαν».

Η Φένια Χρήστου και ο Νίκος Ξανθούλης εμπνέονται από την Ιλιάδα του Ομήρου και ερμηνεύουν με συνοδεία πιάνου και αρχαίας λύρας, σε δικές τους πρωτότυπες συνθέσεις, σκηνές όπου η ανεκτικότητα καταλύει τη βία. Προλογίζει η αρχαιολόγος Δρ. Ελένη Κωνσταντινίδη-Συβρίδη, η οποία παρουσιάζει την πρόσληψη της βίας και ανεκτικότητας μέσα από παραδείγματα της αρχαίας ελληνικής γραμματείας. Επιμέλεια: Δρ. Μαρία Λαγογιάννη-Γεωργακαράκου.

Η βία, ο αέναος αγώνας για επικράτηση και στον αντίποδα η ανεκτικότητα, που πηγάζει από την σιγουριά του πνευματικά ανώτερου, δύο άξονες επάνω στους οποίους ισορροπεί η ανθρώπινη ύπαρξη από τα πρώτα της βήματα, σήμερα φαντάζουν πιο επίκαιρα από ποτέ. Η αντίληψη των αρχαίων Ελλήνων για τη βία και την ανεκτικότητα αποτυπώνεται τόσο στην τέχνη όσο και στις γραπτές πηγές, με κορυφαία στιγμή τα Ομηρικά έπη, όπου εκεί μπροστά στα τείχη της Τροίας αναμετρώνται τα πιο άγρια ένστικτα επιβίωσης με το μεγαλείο της ψυχής, το θανάσιμο μίσος του Αχιλλέα για τον Έκτορα, με τον πόνο του πατέρα Πριάμου που φιλάει τα πόδια του δολοφόνου του γιου του.


Σάββατο 26 Σεπτεμβρίου, ώρα 18.00 μ.μ.

............................................................................................................................................................................

Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο
Πατησίων 44, Αθήνα 10682
Τηλ. 213214 4891
Ωράριο λειτουργίας
: Δευτέρα-Κυριακή 8 π.μ.-8 μ.μ.

............................................................................................................................................................................

   
     
                         
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ & ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ
 
  © ΕΘΝΙΚΟ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ, 2008-2016
Ελ