Δελτίο Τύπου | Το ιστορικό των αγαλμάτων 
 
     
   
   

Η Επανατοποθέτηση των Αγαλμάτων στην πρόσοψη
του Κτηρίου του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου

Τη Δευτέρα, 14 Σεπτεμβρίου 2009 έχει προγραμματιστεί η επανατοποθέτηση των τεσσάρων αγαλμάτων στο στηθαίο της μνημειακής πρόσοψης του διατηρητέου, και κηρυγμένου ως ιστορικού μνημείου, κτηρίου του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου. Πρόκειται για την τελευταία φάση του έργου αποκατάστασης της εξωτερικής του όψης.
Το πρωί της Δευτέρας (από τις 09:00), που το Μουσείο είναι κλειστό για το κοινό, θα στηθεί στο προαύλιο του Μουσείου –επί της οδού Πατησίων- μεγάλος γερανός με τον οποίο θα σηκωθούν τα αγάλματα και θα στερεωθούν κατά μήκος του κεντρικού στηθαίου. Τα αγάλματα κατά σειρά από τα αριστερά προς τα δεξιά απεικονίζουν: τον Απόλλωνα, την Ήρα, τον Άρη και την Ειρήνη με τον Πλούτο.
Η μελέτη της τοποθέτησης των αγαλμάτων εκπονήθηκε από το μηχανικό δρ. Κώστα Ζάμπα, ο οποίος θα επιβλέψει και τη στερέωσή τους στο στηθαίο. Η φιλοτέχνηση (εκμάγευση, χύτευση, οπλισμός, χρωματισμός) των τσιμεντένιων αντιγράφων των αγαλμάτων εκπονήθηκε από τους εξειδικευμένους συντηρητές Β. Μαρκάκη, Χρ. Στεφανίδη, Β. Λιόλιο και Δημ. Λαφαζάνη. Οι ανοξείδωτες βάσεις κατασκευάστηκαν, βάσει της μελέτης του Κ. Ζάμπα, από το μηχανουργό Μαρκέλλο Βαρεντζή.
Η κατασκευή των νέων αντιγράφων χρηματοδοτήθηκε από το Γ΄ ΚΠΣ. Το έργο της μελέτης και επίβλεψης πραγματοποιήθηκε με την υποστήριξη της Εταιρείας των Φίλων του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου. Τέλος, οι εργασίες τοποθέτησης (ενίσχυση του στηθαίου με σκυρόδεμα, κατασκευή ανοξείδωτων βάσεων στήριξης κλπ) χρηματοδοτήθηκαν από κονδύλια του Υπουργείου Πολιτισμού και με τη βοήθεια του Δήμου Αθηναίων.

 
         
   
     
                         
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ & ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ  
 
  © ΕΘΝΙΚΟ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ, 2008-2016
Ελ