Ειδωλοπλαστική...>> | Η τεχνική κατασκευής των πήλινων ειδωλίων...>>
   
 
   
 

Οκτώβριος
Μήνας ευαισθητοποίησης για τυφλά ή με μειωμένη όραση άτομα

Ακριβή αντίγραφα χαρακτηριστικών τύπων ειδωλίων, τα οποία παρουσιάζονται στη μόνιμη έκθεση του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου, θα έχουν τη δυνατότητα να αγγίξουν άτομα τυφλά ή με μειωμένη όραση κατά το μήνα Οκτώβριο στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο.

Συμμετέχοντας για πέμπτη συνεχή χρονιά στην πρωτοβουλία «Οκτώβριος - Μήνας ευαισθητοποίησης για τυφλά ή με μειωμένη όραση άτομα», το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, προτείνει στα μέλη των σωματείων Τυφλών (Εθνική Ομοσπονδία Τυφλών, Κέντρο Εκπαίδευσης και Αποκατάστασης Τυφλών, Πανελλήνιος Σύνδεσμος Τυφλών, Φάρος Τυφλών Ελλάδος, Μουσείο Αφής) καθώς και σε μεμονωμένα άτομα, σειρά ξεναγήσεων στην έκθεση των Ειδωλίων, που εγκαινιάστηκε το 2009.

Μετά την περιήγηση στις αίθουσες, ακολουθεί συζήτηση στο Αμφιθέατρο του Μουσείου, όπου τα άτομα θα αγγίξουν ακριβή αντίγραφα των ειδωλίων.


Διάρκεια προγράμματος : 6 - 30 Οκτωβρίου 2010

---------------------------------------------------------------------------

Βοιωτικό πήλινο ειδώλιο

Υλικό: Πηλός
Προέλευση: Από τη Θήβα.
Χρονολόγηση: Αρχές 7ου αι. π.Χ.
Αρ. κατ. - Θέση έκθεσης:
αρ. ευρ. 5635, Αίθουσα 50, Προθήκη 20


Χειροποίητο γυναικείο ειδώλιο με κινητά πόδια. Ο μακρύς λαιμός επιστέφεται από πτηνόμορφο κεφάλι με κρεμαστά σκουλαρίκια (ενώτια) στα διάτρητα αυτιά. Κατακόρυφη οπή χρησίμευε για την ανάρτησή του. Στο κωδωνόσχημο σώμα δηλώνεται το στήθος. Τα χέρια, σε έκταση, αποδίδουν χειρονομία επιφανείας ή δέησης και καταλήγουν σε πεπλατυσμένες παλάμες με επτά δάκτυλα. Πέντε και έξι δάκτυλα έχουν τα άκρα των μεγάλων ποδιών. Με ερυθρό γάνωμα δηλώνονται τα υποδήματα και η διακόσμηση του ενδύματος. (αρ. ευρ. 5635)

Το ειδώλιο υπήρξε η πηγή έμπνευσης για τα εμβληματικές μασκότ των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας 2004, δηλ. την Αθηνά και το Φοίβο.

 
 
 
 
 
 
|
 
     
     
                         
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ  
 
© ΕΘΝΙΚΟ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ, 2008-2012