:: 2018
 
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
 
 
 
 

 
   
 

2018

Ο πλανευτής Έρωτας  

Ο Έρωτας, η αρχέγονη γενεσιουργός αιτία των πάντων, ως αναπόφευκτη δύναμη έλξης εξουσιάζει θεούς και ανθρώπους. Θεός και ο ίδιος, γιος της πλανεύτρας Αφροδίτης, αφαιρεί ή προσδίδει δύναμη, αποκαλύπτει ή θωρακίζει, άλλοτε ζηλιάρης και εκδικητικός, άλλοτε κλέφτης και κάποτε παρηγορητικός, ωθεί όσους στοχεύει σε μία εναγώνια και ανελέητη μάχη, στην οποία επιστρατεύονται όλα τα μέσα, θεμιτά και αθέμιτα.

Ο έρωτας στην αρχαία Ελλάδα διατηρεί πάντοτε ως πρωταρχική του έννοια την σεξουαλική έλξη. Αυτή η ανθρώπινη πράξη, με την οποία ο άνθρωπος μετέχει για λίγο του θείου και γίνεται ισόθεος, ανάγεται σε φιλοσοφική θεώρηση και μετουσιώνεται σε θρησκευτική επαγγελία. Μάρτυρες αλλά και τεκμήρια των ερωτικών περιπετειών και αντιλήψεων αποτελούν τα υλικά κατάλοιπα.

Η διαδικτυακή ενότητα το Έκθεμα του Μήνα φιλοδοξεί το 2018 να φωτίσει τις διαφορετικές αποδόσεις του Έρωτα αλλά και τα ερωτικά πάθη θνητών και αθανάτων, όπως αυτά αποκαλύπτονται μέσα από τα αντικείμενα του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου, από τους προϊστορικούς χρόνους έως την ύστερη αρχαιότητα.

 
   
     
   
   
   
   
   
   
   
 
     
                        
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ & ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ  
 
© ΕΘΝΙΚΟ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ, 2008-2018
Ελ