Εργαστήριο Συντήρησης Οργανικών Υλών, Χαρτιού και Αρνητικών Φωτογραφιών


Loading....

Το Εργαστήριο Συντήρησης Οργανικών Υλών, Χαρτιού και Αρνητικών Φωτογραφιών είναι ένα από τα πέντε εργαστήρια συντήρησης του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου. Είναι αρμόδιο για  τη συντήρηση – προληπτική και ενεργητική – του συνόλου των αντικειμένων τα οποία είναι κατασκευασμένα από κάθε οργανική ύλη. Η προέλευση των οργανικών υλών μπορεί να είναι ζωϊκή ή φυτική και το εύρος πολύ μεγάλο. Δέρμα, οστό, ελεφαντόδοντο, ξύλο, χαρτί, πάπυρος και ύφασμα, είναι τα κυριότερα από αυτά.

Η προληπτική συντήρηση των οργανικών υλών, δηλαδή ο έλεγχος του περιβάλλοντος (σχετική υγρασία, θερμοκρασία, φως κ.λπ.) και η σωστή αποθήκευση των συλλογών, αποτελεί βασική δραστηριότητα του εργαστηρίου καθώς τα οργανικά υλικά είναι ιδιαίτερα ευπαθή στις απότομες αλλαγές του περιβάλλοντος στο οποίο βρίσκονται.

Η ενεργητική συντήρηση των αντικειμένων περιλαμβάνει τον καθαρισμό, τη σταθεροποίηση και την αισθητική τους αποκατάσταση με τις λιγότερες δυνατές επεμβάσεις στο αντικείμενο.

Παράλληλα, το εργαστήριο συμμετέχει ενεργά στην εγκατάσταση και απεγκατάσταση περιοδικών εκθέσεων, στη συνοδεία αρχαιοτήτων σε εκθέσεις εντός και εκτός Ελλάδας, σε ερευνητικά προγράμματα, στην εξυπηρέτηση μελετητών, κ.ά.

Το Εργαστήριο βρίσκεται σε άμεση συνεργασία με την Αιγυπτιακή Συλλογή του Μουσείου, εξαιτίας της φύσης των αντικειμένων της (ξύλινα ταφικά ειδώλια, στήλες,  και σαρκοφάγοι).

Το 2017, διεξήχθη ερευνητικό πρόγραμμα της Αιγυπτιακής Συλλογής σε συνεργασία με Ιατρικό Κέντρο που περιλάμβανε την τρισδιάστατη απεικονιστική εξέταση μουμιών(αξονική τομογραφία), στο οποίο συμμετείχε και το Εργαστήριο Συντήρησης Οργανικών Υλών.

Εξοπλισμένο με όλα τα απαραίτητα υλικοτεχνικά μέσα για τη συντήρηση των αντικειμένων αλλά και για την ασφάλεια του προσωπικού, το Εργαστήριο απασχολεί δύο μόνιμους συντηρητές αρχαιοτήτων και έργων τέχνης, τον Παναγιώτη Λάζαρη και την Βασιλική Ντάλιου.

Δείτε επίσης...

Εγγραφή στο newsletter