14

ΟΚΤ 2019

ΔΕΥΤΕΡΑ

25

ΝΟΕ 2019

ΔΕΥΤΕΡΑ

ΤΡΕΧΟΥΣΕΣ

Έκθεση εικαστικών Ζωγραφικό επίγραμμα του Βασίλη Παπανικολάου στο Καφέ του Μουσείου


Loading....
Έργο του Βασίλη Παπανικολάου από την έκθεση «Ζωγραφικό επίγραμμα» (© Βασίλης Παπανικολάου, ευγενής παραχώρηση του ιδίου).
Έργο του Βασίλη Παπανικολάου από την έκθεση «Ζωγραφικό επίγραμμα» (© Βασίλης Παπανικολάου, ευγενής παραχώρηση του ιδίου).

Στη νέα εικαστική έκθεση με τίτλο «Ζωγραφικό επίγραμμα» που διοργανώνεται στο Καφέ του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου από τις 14 Οκτωβρίου έως τις 25 Νοεμβρίου 2019, ο Βασίλης Παπανικολάου προτείνει μια ενότητα από σχέδια και έργα που δημιουργήθηκαν με την τεχνική της αυγοτέμπερας, θέτοντας ερωτήματα για τα όρια του χρόνου και της ύπαρξης. Στις μικρής κλίμακας εικονογραφικές του διατυπώσεις o Παπανικολάου επιδιώκει μια υπαινικτική ζωγραφική που γίνεται με τα λιγότερα δυνατά μέσα. Υπάρχει μια λεπταίσθητη ομορφιά, που τυλίγει τις συνθέσεις, τις νεκρές φύσεις και τις γυναικείες μορφές του. Θα μπορούσε ο θεατής να ακούσει έναν πολύ χαμηλόφωνο διάλογο ανάμεσα στα πορτρέτα αυτά και στα φαγιούμ. Όμως ο ζωγράφος δεν δανείζεται τον χειρισμό του φωτός και την αμεσότητα του βλέμματος από τα νεκρικά πορτρέτα. Αντίθετα, παρουσιάζει μία θέαση σε έναν κόσμο μυστικό, όπου κάθε ιστορία εξακολουθεί να ζει.

Γεννημένος στην Άρτα το 1968, ο Βασίλης Παπανικολάου αποφοίτησε το 2002 από την Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών, όπου σπούδασε Ζωγραφική με καθηγητή τον Χρόνη Μπότσογλου. Το 2003 κέρδισε το πρώτο βραβείο στον διαγωνισμό ευρωπαϊκής ζωγραφικής που οργάνωσε το Μουσείο Φρυσίρα. Έργα του βρίσκονται σε ιδιωτικές συλλογές και σε μουσεία εντός και εκτός Ελλάδος. Ζει και εργάζεται στην Αθήνα.

Την επιμέλεια της έκθεσης έχει ο Γιώργος Μυλωνάς.

Εγκαίνια έκθεσης: Δευτέρα 14 Οκτωβρίου, ώρα 17:30
Διάρκεια έκθεσης: 14/10 – 25/11/2019

Η είσοδος για το Καφέ είναι ελεύθερη.

Εγγραφή στο newsletter