Εκθέματα του μήνα

Δείτε τα εκθέματα των περασμένων χρόνων

2021Πρόσωπα και Ταυτότητες

Η διαδικτυακή δράση του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου «Το Έκθεμα του Μήνα» για το έτος 2021 αφιερώνεται σε “Πρόσωπα και Ταυτότητες”. Μορφές εκφραστικές που βιώνουν  οριακές στιγμές της ζωής τους, μορφές που διαθέτουν ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, δηλωτικά της ταυτότητάς τους και προσωπικότητες της νεότερης ιστορίας του Μουσείου που με τη δράση τους συνέβαλαν στη διαμόρφωση της σύγχρονης ελληνικής ταυτότητας.

Πρόσωπα χαρούμενα, λυπημένα, πρόσωπα που κοιτούν με ελπίδα ή λαγνεία, που πάγωσαν στον χρόνο ατενίζοντας με μελαγχολικό βλέμμα τον θάνατο, για όσα δεν πρόλαβαν να ζήσουν, πρόσωπα ανδρικά και γυναικεία, πολεμιστών και τεχνιτών, πρόσωπα  φανταστικών πλασμάτων, αλλά και καθημερινά, οικεία, όμορφα και δύσμορφα. Μια πολυπληθής προσωπογραφία του κόσμου της αρχαιότητας που έρχεται να συναντηθεί με τους ανθρώπους που υπηρέτησαν την μελέτη της.

Η νέα θεματική φιλοδοξεί να αναδείξει το ρόλο των προσώπων καταργώντας το φράγμα των αιώνων  και τελικά να επανασυστήσει στο κοινό του Μουσείου αριστουργήματα της αρχαιότητας από τις μόνιμες εκθέσεις του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου. Επίσης, να παρουσιάσει  μεγάλες προσωπικότητες που έδρασαν με επίκεντρο το Μεγάλο Μουσείο στα πρώτα χρόνια της λειτουργίας του. Στις 21 κάθε μήνα ένα νέο έκθεμα θα προβάλλεται, έτοιμο να διηγηθεί μια νέα ιστορία.