Εκθέματα του μήνα

Δείτε τα εκθέματα των περασμένων χρόνων

2024Η αψεγάδιαστη αρμονία της φύσης

Το 2023  υπήρξε το θερμότερο έτος που έχει καταγραφεί ποτέ στον πλανήτη. Το ρεκόρ έρχεται την ώρα που οι κυβερνήσεις βρίσκονται σε διαπραγματεύσεις για το αν θα καταργήσουν, για πρώτη φορά, σταδιακά τη χρήση άνθρακα, πετρελαίου και φυσικού αερίου που εκπέμπουν CO2 (διοξείδιο του άνθρακα), την κύρια πηγή εκπομπών που προκαλούν την αύξηση της θερμοκρασίας, στη σύνοδο κορυφής COP28 στο Ντουμπάι (πηγές: https://globalcarbonbudget.org/,  https://parallaximag.gr/epikairotita/diethni/ta-pio-simantika-gegonota-toy-planiti-to-2023).

Η κοινωνία των πολιτών εκπέμπει ένα μήνυμα SOS και προσκαλεί σε δράση: να αναχαιτίσουμε και να αναστρέψουμε την απώλεια βιοποικιλότητας και να αποκαταστήσουμε τις φυσικές περιοχές στην Ευρώπη και σε όλον τον πλανήτη.

Το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο συμμετέχει ενεργά σε αυτήν την κραυγή αγωνίας του πλανήτη και αφιερώνει όλες τις δράσεις του 2024 στη βιοποικιλότητα.

Η επιτυχημένη επικοινωνιακή δράση μας ΕΚΘΕΜΑ ΤΟΥ ΜΗΝΑ αφιερώνεται για το 2024 στην αψεγάδιαστη αρμονία της φύσης. Για τους αρχαίους Έλληνες το να γνωρίζεις τη Φύση σημαίνει ότι γνωρίζεις και τον εαυτό σου. Ένας από τους θεμελιωτές της Στωικής Σχολής, ο φιλόσοφος Χρύσιππος (280-206 π.Χ.), έγραψε χαρακτηριστικά ότι «ο μόνος λόγος για να μελετήσουμε τη φύση είναι για να διακρίνουμε τα αγαθά από τα κακά».

Δώδεκα (12) «βιογραφίες» αντικειμένων από τις μόνιμες εκθέσεις των Συλλογών του Μουσείου, μία (1) στις 24 κάθε μήνα του έτους 2024, παρουσιάζονται στους διαδικτυακούς ακολούθους μας και τους προσκαλούν να έρθουν να δουν τα αντικείμενα αυτά από κοντά μέσα στο Μουσείο. Κάθε «βιογραφία» φέρει την υπογραφή, το προσωπικό ύφος και την επιστημονική εγκυρότητα των αρχαιολόγων του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου. Κάθε «βιογραφία» συμπληρώνεται με πλούσιο φωτογραφικό υλικό και ενδεικτική βιβλιογραφία, προσφέρεται, δε, σε δύο γλώσσες, ελληνικά και αγγλικά.

Και αυτή τη χρονιά η επιτροπή επιμέλειας και συντονισμού της δράσης απαρτίζεται από τις αρχαιολόγους Ελένη Κωνσταντινίδη, Έφη Οικονόμου και Χρυσάνθη Τσούλη, και από τη συντηρήτρια Μαρία Κοντάκη.

Καλή σας απόλαυση!

 

Άννα Βασιλική Καραπαναγιώτου

Γενική Διευθύντρια Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου