Εργαστήριο Συντήρησης Οργανικών Υλών, Χαρτιού και Αρνητικών Φωτογραφιών


Loading....

Το Εργαστήριο Συντήρησης Οργανικών Υλών, Χαρτιού και Αρνητικών Φωτογραφιών είναι ένα από τα πέντε εργαστήρια συντήρησης του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου. Είναι αρμόδιο για  τη συντήρηση – προληπτική και ενεργητική – του συνόλου των αντικειμένων τα οποία είναι κατασκευασμένα από κάθε οργανική ύλη. Η προέλευση των οργανικών υλών μπορεί να είναι ζωϊκή ή φυτική και το εύρος πολύ μεγάλο. Δέρμα, οστό, ελεφαντόδοντο, ξύλο, χαρτί, πάπυρος και ύφασμα, είναι τα κυριότερα από αυτά.

Η προληπτική συντήρηση των οργανικών υλών, δηλαδή ο έλεγχος του περιβάλλοντος (σχετική υγρασία, θερμοκρασία, φως κ.λπ.) και η σωστή αποθήκευση των συλλογών, αποτελεί βασική δραστηριότητα του εργαστηρίου καθώς τα οργανικά υλικά είναι ιδιαίτερα ευπαθή στις απότομες αλλαγές του περιβάλλοντος στο οποίο βρίσκονται.

Η ενεργητική συντήρηση των αντικειμένων περιλαμβάνει τον καθαρισμό, τη σταθεροποίηση και την αισθητική τους αποκατάσταση με τις λιγότερες δυνατές επεμβάσεις στο αντικείμενο.

Παράλληλα, το εργαστήριο συμμετέχει ενεργά στην εγκατάσταση και απεγκατάσταση περιοδικών εκθέσεων, στη συνοδεία αρχαιοτήτων σε εκθέσεις εντός και εκτός Ελλάδας, σε ερευνητικά προγράμματα, στην εξυπηρέτηση μελετητών, κ.ά.

Το Εργαστήριο βρίσκεται σε άμεση συνεργασία με τα υπόλοιπα εργαστήρια συντήρησης του Μουσείου και με την Αιγυπτιακή Συλλογή του Μουσείου, εξαιτίας της φύσης των αντικειμένων της (ξύλινα ταφικά ειδώλια, στήλες,  και σαρκοφάγοι).

Το προσωπικό του εργαστηρίου το 2016 συμμετείχε ενεργά σε ένα ερευνητικό πρόγραμμα του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου (Αιγυπτιακή Συλλογή) σε συνεργασία με το Ιατρικό Κέντρο Αθηνών και το Ελληνικό Ινστιτούτο Αιγυπτιολογίας που περιελάβανε την τρισδιάστατη απεικονιστική εξέταση (αξονική τομογραφία) πέντε μουμιών από την Αιγυπτιακή Συλλογή του Μουσείου. Αυτή η έρευνα πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά στην Ελλάδα και τα αποτελέσματα δημοσιεύθηκαν σε ημερίδα που πραγματοποιήθηκε στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο στις 29 Οκτωβρίου 2019 με τίτλο «Θάνατος στην Αίγυπτο. Από τους Φαραώ στους Πτολεμαίους» και επίσης σε επιστημονικά περιοδικά. https://www.namuseum.gr/new/enimerotiki-imerida-thanatos-stin-aigypto-apo-toys-farao-stoys-ptolemaioys/

Άλλες δράσεις περιλαμβάνουν την τρισδιάστατη σάρωση αρχαίων αντικειμένων, την αναβάθμιση των αποθηκών και την ασφαλή αποθήκευση των συλλογών, κ.α.

Το 2021 – 2022 το εργαστήριο συμμετέχει σε άλλο ένα μεγάλο έργο του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου, την «Προληπτική Συντήρηση και Τεκμηρίωση του Φωτογραφικού Αρχείου» του Μουσείου το οποίο είναι μέρος προγράμματος ΕΣΠΑ.

Εξοπλισμένο με όλα τα απαραίτητα υλικοτεχνικά μέσα για τη συντήρηση των αντικειμένων αλλά και για την ασφάλεια του προσωπικού, το Εργαστήριο απασχολεί έναν συντηρητή αρχ/των & έργων τέχνης, τον Παναγιώτη Λάζαρη.

Δείτε επίσης...

Εγγραφή στο newsletter