Ιστορικά στοιχεία


Loading....

85 ΧΡΟΝΙΑ, 85 ΧΡΟΝΙΑ ΦΙΛΟΙ!


Ίδρυση και πορεία της εταιρείας

85 χρόνια ζωής, 85 χρόνια προσφοράς!

Στις 18 Δεκεμβρίου του 1933 εγκρίθηκε το πρώτο καταστατικό όπου αναγράφεται ο σκοπός της εταιρείας :

Να αγοράζει και να δωρίζει στο Μουσείο Ελληνικές αρχαιότητες, ιδιαίτερης σημασίας που προέρχονται από τυχαίες ανασκαφές και πωλούνται, ώστε να αποσοβείται η λαθραία εξαγωγή τους από την χώρα.

Εμπνευστής και ιδρυτής της εταιρείας των Φίλων ήταν ο Μιχαήλ Παντελή Βλαστός, συλλέκτης, φιλότεχνος, νομισματολόγος ο οποίος κληροδότησε στο Εθνικό Μουσείο την Αρχαιολογική Συλλογή του, γνωστή ως συλλογή Βλαστού – Σερπιέρη.

Επιφανείς Αθηναίοι με Πρόεδρο τον ίδιο, συγκρότησαν το 1ο Διοικητικό Συμβούλιο. Το 1936 μετά τον θάνατό του και πριν ακόμα αρχίσει ο πόλεμος, το Μουσείο έκρυψε τους θησαυρούς του για να προστατευτούν από τους κατακτητές. Τα μέλη της Εταιρείας σκορπίστηκαν. Μετά τον πόλεμο όταν οι θησαυροί του Μουσείου πήραν την θέση τους η Χριστίνα Αντ. Σταθάτου, μέλος της Εταιρείας, συγκέντρωσε τα παλαιά μέλη σε Γενική Συνέλευση στις 19 Μαΐου 1958. Πρόεδρος εξελέγη ο Αλέξανδρος Αλεξάνδρου Πάλλης, Αντιπρόεδρος η ίδια. Από το 1963 έως το 1987 ακολούθησε η Προεδρία της Χριστίνας Σταθάτου. Επόμενοι πρόεδροι υπήρξαν ο Σπύρος Βασιλείου 1988-1989, ο Γεώργιος Παυλής 1989-1992, ο Κωνσταντίνος Ηλιόπουλος 1992-2004, και από το 2004 μέχρι σήμερα ακολουθούν συμβούλια με Πρόεδρο την Ευθαλία Μπαρμπάτη – Βάρτσου.

Για το πολιτιστικό της έργο η Εταιρεία τιμήθηκε στις 30 Δεκεμβρίου 1997 σε πανηγυρική συνεδρίαση με το βραβείο της Ακαδημίας Αθηνών

Η Εταιρεία των Φίλων είναι ένας πολύτιμος και μόνιμος αρωγός του Μουσείου στη μέριμνα για τον εμπλουτισμό των συλλογών του με αρχαιότητες αλλά και με υλικοτεχνικά μέσα στις μόνιμες εκθέσεις του, την υποστήριξη των εκπαιδευτικών προγραμμάτων, καθώς και την προβολή του Μουσείου με την οργάνωση διαλέξεων, ξεναγήσεων και άλλων εκδηλώσεων.

Τα έσοδα της Εταιρείας προέρχονται από εγγραφές, συνδρομές, δωρεές και διατίθενται για την κάλυψη αναγκών που δεν προβλέπονται από κρατικές πιστώσεις.

 

Το Διοικητικό Συμβούλιο

Κατόπιν των αρχαιρεσιών για την ανάδειξη Διοικητικού Συμβουλίου και Επιτροπής Ελεγκτών του Συλλόγου μας, που έγιναν κατά την Τακτική Γενική Συνέλευση (επαναληπτική) της  2ας Απριλίου 2019, το Διοικητικό Συμβούλιο συγκροτήθηκε σε Σώμα με την ακόλουθη σύνθεση:

       Διοικητικό Συμβούλιο:

κα Μπαρμπάτη-Βάρτσου, Πρόεδρος,

κα Ζερβουδάκη, Αντιπρόεδρος,

κος Πετρόπουλος, Γενικός Γραμματέας,

κα Χαριτοπούλου, Ταμίας,

κα Τσαμπουράκη, Ειδική Γραμματέας,

κος Αμάξης, Βοηθός Ταμίας,

κος Πασχάλης, Σύμβουλος ,

κα Δεληγιώργη, Σύμβουλος,

κα Μιχοπούλου, Σύμβουλος

 

      Αναπληρωματικά Μέλη

Φρυδά Μαρία

Λάππας Γεώργιος

Σιγάλα Μαρία

Θανόπουλος Χρήστος

Δείτε επίσης...

Εγγραφή στο newsletter