1. 1. ΩΡΕΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ & ΕΙΣΙΤΗΡΙΑ

  Ωράριο λειτουργίας

  Από 1η Νοεμβρίου έως Απρίλιο 
  Τρίτη : 13:00 – 20:00
  Από Τετάρτη έως Δευτέρα: 09:00 – 16:00

  Από Απρίλιο έως 31 Οκτωβρίου
  Τρίτη: 12:30 – 20:00
  Από Τετάρτη έως Δευτέρα: 08:00 – 20:00

  Το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο παραμένει κλειστό
  25-26 Δεκεμβρίου, 1 Ιανουαρίου, 25 Μαρτίου, Κυριακή του Πάσχα, 1 Μαΐου.

  Tηλ. επικοινωνίας: 213 214 4800, 213 214 4856


  Γενική είσοδος

  12€ (Aπό 1 Απριλίου έως 31 Οκτωβρίου)
  6 (Από 1η Νοεμβρίου έως 31η Μαρτίου)

  Ενιαίο Εισιτήριο διάρκειας τριών ημερών:
  15
  Ισχύει για: Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, Επιγραφικό Μουσείο, Νομισματικό Μουσείο και Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο.


  Ελεύθερη είσοδο δικαιούνται:

  • Οι νέοι μέχρι 18 ετών με επίδειξη αστυνομικής ταυτότητας ή διαβατηρίου
  • Οι φοιτητές και σπουδαστές χωρών-μελών της Ε.Ε. με επίδειξη της φοιτητικής ταυτότητας
  • Οι υπάλληλοι του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και του Ταμείου Αρχαιολογικών Πόρων και Απαλλοτριώσεων με την επίδειξη της υπηρεσιακής τους ταυτότητας.
  • ΟΙ κάτοχοι ειδικής κάρτας μέλους του Διεθνούς Συμβουλίου Μουσείων (ΙCOM) και του ΔΙεθνούς Συμβουλίου Μνημείων και Τοποθεσιών (ICOMOS) με την επίδειξη αυτής.
  • Οι ξεναγοί, με την επίδειξη της επαγγελματικής τους ταυτότητας
  • Οι συνοδοί εκπαιδευτικοί στις εκπαιδευτικές επισκέψεις σχολείων και ιδρυμάτων της Α’, Β’ και Γ’ βάθμιας Εκπαίδευσης και των Στρατιωτικών Σχολών.
  • Τα μέλη Εταιρειών και Συλλόγων Φίλων Μουσείων και Αρχαιολογικών Χώρων με την επίδειξη της θεωρημένης κάρτας μέλους
  • Οι Αστυνομικοί του Τμήματος Αρχαιοκαπηλίας της Διεύθυνσης Ασφαλείας
  • Οι επίσημοι φιλοξενούμενοι του Ελληνικού Δημοσίου, μετά από έγκριση της Γενικής Διεύθυνσης Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς.
  • Οι κάτοχοι Δελτίου Ελεύθερης Εισόδου.
  • Τα άτομα με αναπηρία (67% και άνω) και ένας συνοδός αυτών, με την επίδειξη βεβαίωσης αναπηρίας του Υπουργείου Υγείας ή ιατρικής γνωμάτευσης δημόσιου φορέα όπου θα αναγράφεται με σαφήνεια η αναπηρία και το ποσοστό αυτής.
  • Οι γονείς πολύτεκνων οικογενειών, όταν τα παιδιά τους είναι έως 23 ετών και έως 25 εάν εκπληρώνουν τις στρατιωτικές τους υποχρεώσεις ή σπουδάζουν και ανεξαρτήτως ηλικίας εάν έχουν αναπηρία με την επίδειξη θεωρημένου πάσου πολυτέκνων ή βεβαίωσης από το Σύλλογο Πολυτέκνων ή πιστοποιητικού οικογενειακής κατάστασης από το Δήμο. Επίσης, οι γονείς τρίτεκνων οικογενειών, όταν τα παιδιά τους είναι έως 18 ετών και έως 24 εάν σπουδάζουν και ανεξαρτήτως ηλικίας εάν έχουν αναπηρία, με την επίδειξη πιστοποιητικού οικογενειακής κατάστασης από το Δήμο.
  • Οι μονογονεϊκές οικογένειες με ανήλικα τέκνα, με την επίδειξη πιστοποιητικού οικογενειακής κατάστασης από το Δήμο. Στην περίπτωση των διαζευγμένων, μόνον ο γονέας που έχει την επιμέλεια των τέκνων.
  • Οι κάτοχοι ενεργού κάρτας ανεργίας.
  • Οι κάτοχοι κάρτας αλληλεγγύης.

  Mειωμένη είσοδο δικαιούνται:

  • Έλληνες πολίτες και οι πολίτες των λοιπών κρατών – μελών της Ευρωπαικής Ένωσης άνω των 65 ετών, με την επίδειξη της αστυνομικής τους ταυτότητας ή διαβατηρίου τους για την επιβεβαίωση της ηλικίας και της χώρας προέλευσης.
  • Οι συνοδοί γονείς στις εκπαιδευτικές επισκέψεις των σχολείων της Α΄ βάθμιας εκπαίδευσης.
  • Οι φοιτητές και οι σπουδαστές των Ανώτατων και Ανώτερων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων, Τεχνολογικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων ή ισότιμων Σχολών εκτός της Ευρωπαικής Ένωσης χωρών, με την επίδειξη της φοιτητικής τους ταυτότητας

  Η είσοδος είναι ελεύθερη για όλους τους επισκέπτες τις εξής ημέρες:
  – 6 Μαρτίου (μνήμη Μελίνας Μερκούρη)
  – 18 Απριλίου (Διεθνής Ημέρα Μνημείων)
  – 18 Μαΐου (Διεθνής Ημέρα Μουσείων)
  – το τελευταίο σαββατοκύριακο Σεπτεμβρίου εκάστου έτους (Διήμερο Ευρωπαϊκών Ημερών Πολιτιστικής Κληρονομιάς)
  – 28 Οκτωβρίου
  – κάθε πρώτη Κυριακή του μήνα από 1η Νοεμβρίου έως 31 Μαρτίου

  Η αποχώρηση των επισκεπτών από τις αίθουσες αρχίζει 20΄ενωρίτερα από την ώρα που κλείνει το Μουσείο. Λόγω εκτάκτων εργασιών του Μουσείου ορισμένες από τις αίθουσες ενδέχεται να κλείνουν χωρίς προηγούμενη ειδοποίηση.

 2. 2. ΟΔΗΓΙΕΣ ΠΡΟΣΒΑΣΗΣ

  Η πρόσβαση στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο γίνεται με
  • Μετρό
  • ΗΣΑΠ
  • Λεωφορεία
  • Τρόλλεϊ

  • Πρόσβαση με MΕΤΡΟ και ΗΣΑΠ: Σταθμός Ομόνοια ή Βικτώρια
  • Πρόσβαση με Λεωφορεία: Β5, Α6, Β6, Ε6, Α7, Β7, Ε7, Α8, Β8, Α12, Β12, Γ12, Ε12, 022, 035, 046, 060, 200, 224, 605, 608, 622
  • Πρόσβαση με Τρόλλεϋ: 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 11, 13, 14

  Το Μουσείο δεν διαθέτει χώρο στάθμευσης για τα ιδιωτικά οχήματα των επισκεπτών.
  Ιδιωτικοί χώροι στάθμευσης που εξυπηρετούν ιδιωτικά οχήματα υπάρχουν στην οδό Μπουμπουλίνας, στην οδό Ζαϊμη και επι της Λεωφόρου Αλεξάνδρας.

 3. 3. ΧΑΡΤΗΣ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ ΧΩΡΩΝ

 4. 4. ΑΜΕΑ

  Τα ΑΜΕΑ στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο

  Το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο διαθέτει ξεχωριστή είσοδο για τα ΑΜΕΑ από την πλευρά της οδού Βασ.Ηρακλείου, η πρόσβαση στην οποία γίνεται είτε μέσω ράμπας από την κύρια όψη του Μουσείου είτε απευθείας από το πεζοδρόμιο της Βασ. Ηρακλείου (βλ. κάτοψη μουσείου στον Χάρτη Εσωτερικών Χώρων).

  Επίσης, στο υπόγειο επίπεδο υπάρχει W.C.για ΑΜΕΑ με όλη την κατάλληλη υποδομή. Για την πρόσβαση τόσο στο υπόγειο επίπεδο όσο και στον πρώτο όροφο, υπάρχουν ανελκυστήρες. Επίσης, διατίθεται αναπηρικό καροτσάκι στις πληροφορίες του μουσείου. Σε ό,τι αφορά τα άτομα με ολική ή μερική απώλεια όρασης, μπορούν να ζητήσουν τον κατάλογο των 20 εκθεμάτων της Συλλογής Γλυπτών που μπορούν να αγγίξουν στις πληροφορίες του μουσείου.

  Τέλος, υπάρχουν οργανωμένα εκπαιδευτικά προγράμματα και υπηρεσίες για ομάδες ατόμων με ολική ή μερική απώλεια όρασης (απτικές θεματικές περιηγήσεις και εργαστήρια), με κώφωση και με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες, τα οποία υλοποιούν αρχαιολόγοι του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου, ανάλογα με τη ζήτηση των ενδιαφερομένων είτε και στο πλαίσιο των ειδικών επετείων.

 5. 5. ΣΧΟΛΙΚΕΣ ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣ

  Οι σχολικές επισκέψεις στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο πραγματοποιούνται από

  Δευτέρα έως Παρασκευή, στο ωράριο λειτουργίας του μουσείου


  Απαραίτητες προϋποθέσεις:

  Οι ενδιαφερόμενοι δηλώνουν την ημερομηνία προσέλευσής τους τηλεφωνικά στο φυλακτικό προσωπικό
  Το Σεπτέμβριο δηλώνονται οι επισκέψεις που προγραμματίζονται για το χρονικό διάστημα από 1 Σεπτεμβρίου έως 31 Δεκεμβρίου και το Δεκέμβριο για το χρονικό διάστημα από 1 Ιανουαρίου έως 31 Μαΐου.


  Χρήσιμες πληροφορίες :
  1. Υπάρχει η δυνατότητα ξενάγησης των σχολικών ομάδων από ξεναγούς που βρίσκονται στο χώρο του μουσείου, κατόπιν τηλεφωνικής επικοινωνίας,
  2. Δεν διατίθεται χώρος parking για τα λεωφορεία,
  3. Οι μαθητές καλούνται να έχουν μαζί τους μία μικρή τσάντα, την οποία θα αφήσουν στην ιματιοθήκη του μουσείου κατά την προσέλευσή τους.

   

 6. 6. ΤΟ ΚΑΦΕ ΤΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟΥ

  Το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο ως δημόσιος φορέας πολιτισμού, ανοιχτό και φιλόξενο μέσα από τις πολυποίκιλες δράσεις του προσπαθεί, εκτός των άλλων, να δώσει βήμα έκφρασης και διαλόγου σε καλλιτέχνες και εικαστικές ομάδες της Ελλάδος και του εξωτερικού. Στο καφέ του φιλοξενεί έργα καλλιτεχνών προσφέροντας εικαστικά ερεθίσματα στο κοινό, ενώ παράλληλα στο ανανεωμένο με 700 νέα είδη φυτών κήπο-αίθριο πραγματοποιούνται μουσικές εκδηλώσεις ενταγμένες στις θεσμοθετημένες δράσεις του ΥΠΠΟΑ (Ημέρα Μουσείων, Πανσέληνος του Αυγούστου κ.α).

  Η είσοδος στο καφέ είναι ελεύθερη χωρίς την προμήθεια εισιτηρίου.

 7. 7. ΤΟ ΠΩΛΗΤΗΡΙΟ

  Η λειτουργία του πωλητηρίου και η πλήρης επίβλεψη του ανήκει στο Ταμείο Αρχαιολογικών Πόρων και Απαλλοτριώσεων (ΤΑΠΑ) με το οποίο μπορείτε να επικοινωνείτε στo τηλέφωνo 210 3722629 (τηλέφωνο επικοινωνίας και παραπόνων) και στο email: cultural-goodes@tap.gr.

   

  Η είσοδος στο πωλητήριο είναι ελεύθερη χωρίς την προμήθεια εισιτηρίου.

   

  Δ/νση: 28ης Οκτωβρίου (Πατησίων) 44, Αθήνα 106 82
  Τηλ. επικοινωνίας: 213 2144862
  Fax: 210 3722620
  emailethniko-mouseio@tap.gr


  Ώρες λειτουργίας
  Δευτέρα, Τετάρτη-Κυριακή:
   08:00 – 20:00
  Τρίτη:
  12:30 – 20:00

Εγγραφή στο newsletter