Ερανίσματα από 90 χρόνια ιστορίας


Loading....

ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΤΩΝ ΦΙΛΩΝ
ΤΟΥ ΕΘΝΙΚΟΥ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟΥ
ΕΤΟΣ ΙΔΡΥΣΗΣ 1933

Ερανίσματα
από 90 χρόνια ιστορίας

 

Α. «Τοπόσημα» της ΕΦΕΑΜ
Στον νου μας έχουμε συνδέσει την Εταιρεία των Φίλων του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου με το Αμφιθέατρο του Μουσείου, όπου, εκτός από τις δημοφιλείς στο ευρύ κοινό διαλέξεις, πραγματοποιούνται και οι ετήσιες γενικές συνελεύσεις. Ωστόσο, από τα 90 χρόνια της ιστορικής διαδρομής της, η ΕΦΕΑΜ έχει διανύσει μόνο τα 50 στον χώρο αυτό. όπως προκύπτει από τα τεκμήρια που φυλάσσονται στο αρχείο της.
Δεν γνωρίζουμε πού συνεδρίαζε η Εταιρεία στο ξεκίνημά της, από το 1933 μέχρι το 1936, καθώς δεν σώζονται –ή δεν έχουν εντοπιστεί ακόμη– πρακτικά από την περίοδο εκείνη. Το πιθανότερο είναι πως τα μέλη της συγκεντρώνονταν στην οικία του ιδρυτή της, Μιχαήλ Βλαστού, στη λεωφόρο Βασιλίσσης Σοφίας.
Μετά την ανασύσταση του σωματείου, και επί δύο χρόνια (1958-59), οι συνελεύσεις πραγματοποιούνταν στην οικία της ψυχής της Εταιρείας, Χριστίνας Σταθάτου, στην οδό Πατριάρχου Ιωακείμ, αρ. 53, στο Κολωνάκι. Τα επόμενα δύο χρόνια (1960-61) οι συνελεύσεις θα γίνονταν στην οδό Ομήρου, αρ. 18, στην οικία του αντιπροέδρου της ΕΦΕΑΜ, νομικού και ακαδημαϊκού Παναγιώτη Ζέππου. Με τη μεσολάβηση του ίδιου, την επόμενη οκταετία (1962-1969) οι συνελεύσεις φιλοξενούνταν στη «Λέσχη Mobil Oil», εντευκτήριο της αμερικανικής πετρελαϊκής εταιρείας, στην οδό Πανεπιστημίου, αρ. 10, ενώ επί μια ακόμη πενταετία (1970-1974) ο Π. Ζέππος παραχώρησε για τις συνελεύσεις της ΕΦΕΑΜ την αίθουσα του Ελληνικού Ινστιτούτου Διεθνούς Δικαίου (του οποίου υπήρξε διευθυντής από το 1960 έως το 1975), στην οδό Σόλωνος, αρ. 73.
Στο πρακτικό της Γενικής Συνέλευσης της 20ής Μαρτίου 1974 διαβάζουμε για πρώτη φορά ότι η συνέλευση πραγματοποιείται στο Αμφιθέατρο του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου, το οποίο είχε προσφάτως διαμορφωθεί – οι σχετικές ευχαριστίες της ΕΦΕΑΜ προς τη διεύθυνση του Μουσείου θα επαναλαμβάνονται έκτοτε ανελλιπώς. Εξάλλου, το 1981 η διεύθυνση του Μουσείου θα παραχωρήσει ένα γραφείο στον 1ο όροφο του κτηρίου, προκειμένου η Εταιρεία των Φίλων, που διαχρονικά το υποστηρίζει, να στεγάσει τις απαιτητικές, λόγω του εύρους των δραστηριοτήτων της, διοικητικές και γραμματειακές εργασίες της.
Γ. Δουλφής, ιστορικός

 

Το φύλλο τίτλου του πρώτου σωζόμενου τόμου των χειρόγραφων Πρακτικών των Γενικών Συνελεύσεων της ΕΦΕΑΜ.

 

19 Μαΐου 1958. Α΄ Γενική Συνέλευση της ΕΦΕΑΜ μετά την ανασυγκρότησή της, στην οικία της Χριστίνας Σταθάτου, με τη συμμετοχή 21 μελών (λεπτομέρεια από τα πρακτικά).

 

Ιούνιος 2023. Διάλεξη του προγράμματος της ΕΦΕΑΜ στο Αμφιθέατρο του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου.

 

————————————————————–

Το έργο της ΕΦΕΑΜ

«Η ηθική και υλική ενίσχυση και ο εμπλουτισμός του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου σε στενή συνεργασία με τη Διεύθυνση του Μουσείου» αποτελεί έναν από τους κύριους σκοπούς της Εταιρείας των Φίλων του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου (ΕΦΕΑΜ)

Αγορά αρχαιοτήτων. Σε εποχές κατά τις οποίες αρχαιότητες διατίθενταν, νόμιμα ή παράνομα, προς πώληση, η ΕΦΕΑΜ προχώρησε στην αγορά και προσφορά στο Μουσείο ευρημάτων ιδιαίτερης σημασίας και αξίας (σκύφων, κρατήρων κ.ά.), επιτυγχάνοντας να παραμείνουν στη χώρα. Στο Μουσείο περιήλθε και η προσωπική συλλογή κεραμεικών αγγείων του ιδρυτή της ΕΦΕΑΜ, Μιχαήλ Βλαστού, μέσω δωρεάς της θυγατέρας και των εγγονών του, αποτελώντας πλέον μέρος της μόνιμης έκθεσής του (Συλλογή Βλαστού-Σερπιέρη).

Ενίσχυση εξοπλισμού και υποδομών.Από τις σημαντικότερες ενέργειες προς όφελος του Μουσείου υπήρξε η αγορά από την ΕΦΕΑΜ ειδικού (ψαλιδωτού) ανυψωτικού μηχανήματος. Με δαπάνες της ΕΦΕΑΜ αγοράστηκαν επίσης προθήκες ειδικών προδιαγραφών για την έκθεση αρχαιοτήτων, οθόνες LED για προβολές στους χώρους των εκθέσεων, καθίσματα για το κοινό των εκδηλώσεων κ.ά.

Κατά καιρούς η ΕΦΕΑΜ συμβάλλει στην κάλυψη έκτακτων αναγκών του Μουσείου (όπως η απομάκρυνση γκραφίτι από εξωτερικούς τοίχους του κτηρίου το 2022, η αγορά σημαιών κ.ά.), καθώς και ειδικών αναγκών του προσωπικού (όπως η ετήσια προμήθεια ειδών φαρμακείου και πρώτων βοηθειών).

Περιοδικές εκθέσεις και εκδόσεις. Στο ενεργητικό της ΕΦΕΑΜ περιλαμβάνεται η χρηματική ενίσχυση ειδικών κατασκευών, όπως οι μακέτες των ακροπόλεων Μυκηνών και Τίρυνθας, καθώς και εκδόσεων ειδικού/αρχαιολογικού περιεχομένου.

Εκπαιδευτικά προγράμματα. Η ΕΦΕΑΜ επιδεικνύει ειδική μέριμνα για τα Εκπαιδευτικά προγράμματα του Μουσείου. Υποστηρίζει ειδικές κατασκευές, καθώς και την προμήθεια αναλωσίμων. Στο πλαίσιο ενίσχυσης της υποδομής των προγραμμάτων, το 2022 πραγματοποίησε την αγορά 30 καθισμάτων για την αίθουσα ζωγραφικής των νεαρών επισκεπτών του Μουσείου.

 

Η Ακρόπολη της Τίρυνθας

 

Μακέτα της Ακρόπολης των Μυκηνών

 

Ψαλιδωτό ανυψωτικό

 

Tηλεόραση LED 75”

 

Δείτε επίσης...

Εγγραφή στο newsletter