Το έργο της ΕΦΕΑΜ


Loading....

«Η ηθική και υλική ενίσχυση και ο εμπλουτισμός του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου σε στενή συνεργασία με τη Διεύθυνση του Μουσείου» αποτελεί έναν από τους κύριους σκοπούς της Εταιρείας των Φίλων του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου (ΕΦΕΑΜ)

Αγορά αρχαιοτήτων. Σε εποχές κατά τις οποίες αρχαιότητες διατίθενταν, νόμιμα ή παράνομα, προς πώληση, η ΕΦΕΑΜ προχώρησε στην αγορά και προσφορά στο Μουσείο ευρημάτων ιδιαίτερης σημασίας και αξίας (σκύφων, κρατήρων κ.ά.), επιτυγχάνοντας να παραμείνουν στη χώρα. Στο Μουσείο περιήλθε και η προσωπική συλλογή κεραμεικών αγγείων του ιδρυτή της ΕΦΕΑΜ, Μιχαήλ Βλαστού, μέσω δωρεάς της θυγατέρας και των εγγονών του, αποτελώντας πλέον μέρος της μόνιμης έκθεσής του (Συλλογή Βλαστού-Σερπιέρη).

Ενίσχυση εξοπλισμού και υποδομών.Από τις σημαντικότερες ενέργειες προς όφελος του Μουσείου υπήρξε η αγορά από την ΕΦΕΑΜ ειδικού (ψαλιδωτού) ανυψωτικού μηχανήματος. Με δαπάνες της ΕΦΕΑΜ αγοράστηκαν επίσης προθήκες ειδικών προδιαγραφών για την έκθεση αρχαιοτήτων, οθόνες LED για προβολές στους χώρους των εκθέσεων, καθίσματα για το κοινό των εκδηλώσεων κ.ά.

Κατά καιρούς η ΕΦΕΑΜ συμβάλλει στην κάλυψη έκτακτων αναγκών του Μουσείου (όπως η απομάκρυνση γκραφίτι από εξωτερικούς τοίχους του κτηρίου το 2022, η αγορά σημαιών κ.ά.), καθώς και ειδικών αναγκών του προσωπικού (όπως η ετήσια προμήθεια ειδών φαρμακείου και πρώτων βοηθειών).

Περιοδικές εκθέσεις και εκδόσεις. Στο ενεργητικό της ΕΦΕΑΜ περιλαμβάνεται η χρηματική ενίσχυση ειδικών κατασκευών, όπως οι μακέτες των ακροπόλεων Μυκηνών και Τίρυνθας, καθώς και εκδόσεων ειδικού/αρχαιολογικού περιεχομένου.

Εκπαιδευτικά προγράμματα. Η ΕΦΕΑΜ επιδεικνύει ειδική μέριμνα για τα Εκπαιδευτικά προγράμματα του Μουσείου. Υποστηρίζει ειδικές κατασκευές, καθώς και την προμήθεια αναλωσίμων. Στο πλαίσιο ενίσχυσης της υποδομής των προγραμμάτων, το 2022 πραγματοποίησε την αγορά 30 καθισμάτων για την αίθουσα ζωγραφικής των νεαρών επισκεπτών του Μουσείου.

 

Η Ακρόπολη της Τίρυνθας

 

Μακέτα της Ακρόπολης των Μυκηνών

 

Ψαλιδωτό ανυψωτικό

 

Tηλεόραση LED 75”

 

Δείτε επίσης...

Εγγραφή στο newsletter