17

ΙΟΥΛ 2020

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ

ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ

Για την έκθεση «Δι’αυτά πολεμήσαμεν… Αρχαιότητες και Ελληνική Επανάσταση»


Τη Δευτέρα 20 Ιουλίου 2020 ολοκληρώνεται η παρουσίαση της περιοδικής έκθεσης «Δι’αυτά πολεμήσαμεν… Αρχαιότητες και Ελληνική Επανάσταση» στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο. Η έκθεση εστίασε στην πολυσήμαντη σχέση του ελληνικού λαού με τις αρχαιότητες, όπως αυτή διαμορφώθηκε από τον προχωρημένο 18ο αιώνα και εξής, με αποκορύφωμα την επαναστατική δεκαετία του 1820-30, φτάνοντας μέχρι την ίδρυση του ελληνικού κράτους και τα μέσα περίπου του 19ου αιώνα.

Είκοσι έξι αρχαιότητες από τις συλλογές του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου και είκοσι έξι νεότερα έργα του 18ου και 19ου αιώνα συνομίλησαν για να παρουσιάσουν τους τρόπους με τους οποίους τα αρχαία μνημεία της Ελλάδας και οι αναφορές στο ένδοξο παρελθόν αξιοποιήθηκαν στην ιδεολογική προετοιμασία του Αγώνα, την ανάπτυξη του φιλελληνικού κινήματος και στην ενδυνάμωση της αυτοσυνείδησης των Ελλήνων. Η συνειδητοποίηση του ελληνικού λαού ως προς το ιστορικό παρελθόν του οδήγησε, επίσης, στη θέσπιση μέτρων για την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς ήδη από τα πρώτα βήματα του αγώνα της ανεξαρτησίας. Τα νεότερα έργα ήταν προσωρινά δάνεια από τη Βιβλιοθήκη και τη Συλλογή ΄Εργων Τέχνης της Βουλής των Ελλήνων, το Εθνικό Ιστορικό Μουσείο, το Μουσείο Μπενάκη, το Μουσείο της Πόλεως των Αθηνών-Ίδρυμα Βούρου-Ευταξία, την Εθνική Πινακοθήκη-Μουσείο Αλέξανδρου Σούτσου, τη Συλλογή Stephan Adler καθώς και τη Συλλογή Μιχάλη και Δήμητρας Βαρκαράκη,φορείς στους οποίους οφείλονται πολλές ευχαριστίες για τη συνεργασία τους.

Η πορεία της έκθεσης, ωστόσο, δεν τερματίζεται με την ολοκλήρωση της φυσικής της παρουσίας. Ο επιστημονικός κατάλογος, με πληθώρα κειμένων που αναδεικνύουν τον ρόλο των αρχαιοτήτων στο πλαίσιο της Ελληνικής Επανάστασης και την ίδρυση του νέου ελληνικού κράτους, θα συνεχίσει να διατίθεται στο πωλητήριο του Μουσείου στα ελληνικά και αγγλικά. Παράλληλα ετοιμάζεται η ψηφιακή έκδοση της έκθεσης, η οποία θα αναρτηθεί με τη σειρά της στον ιστότοπο του Μουσείου.

Εγγραφή στο newsletter