Δρ Ευάγγελος Βιβλιοδέτης


Δρ Αρχαιολόγος
Προϊστάμενος του Τμήματος Εκθέσεων, Επικοινωνίας και Εκπαίδευσης
evivliodetis@culture.gr

Ο Ευάγγελος Π. Βιβλιοδέτης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1963. Είναι πτυχιούχος του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του ΕΚΠΑ, στο οποίο συνέχισε τις μεταπτυχιακές του σπουδές. Από το ίδιο ίδρυμα απέκτησε διδακτορικό δίπλωμα με θέμα διατριβής «Ο αρχαίος Δήμος του Μυρρινούντος» η οποία δημοσιεύθηκε από την Αρχαιολογική Εταιρεία στη σειρά της Αρχαιολογικής Εφημερίδας του 2005. Από το 1991 εργάστηκε ως έκτακτος αρχαιολόγος στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, στις ανασκαφές για το Ολυμπιακό Μετρό Αθηνών και στην Ενοποίηση των Αρχαιολογικών Χώρων. Το 2001-2005 υπηρέτησε ως καθηγητής Φιλόλογος στο Υπουργείο Παιδείας σε Γυμνάσια-Λύκεια των Νομών Κοζάνης και Ηλείας, καθώς και στο Τμήμα μαθητικών θεμάτων του Υπουργείου Παιδείας.

Από το 2005 έως το 2014 υπηρέτησε ως μόνιμος αρχαιολόγος στο Υπουργείο Πολιτισμού και από το 2014 έως σήμερα ως Προϊστάμενος Τμήματος και Αναπληρωτής Προϊστάμενος στην Εφορεία Αρχαιοτήτων Φωκίδας, στην Ειδική Υπηρεσία Προβολής και Αξιοποίησης της Πολιτιστικής Κληρονομιάς και στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο. Διενήργησε ανασκαφές στο οικόπεδο Μακρυγιάννη, στα Ύρια της Νάξου, στους Τράχωνες Αττικής και στην Άμφισσα. Το διάστημα 1998-2008 ήταν βασικός συνεργάτης της ανασκαφής του Πανεπιστημίου Αθηνών στην Παλαιόπολη της  Άνδρου.

Τα επιστημονικά του ενδιαφέροντα σχετίζονται με τις αρχαιότητες της Αττικής, της Άνδρου και κυρίως με την αττική αγγειογραφία. Έχει δημοσιεύσει τρεις μονογραφίες, εκ των οποίων οι δύο εντάσσονται σε διεθνή προγράμματα της Ακαδημίας Αθηνών και πάνω από τριάντα άρθρα σε επιστημονικά περιοδικά και πρακτικά συνεδρίων. Έχει επιμεληθεί εκθέσεις του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου, καθώς και ψηφιακές εκπαιδευτικές δράσεις  και εφαρμογές αναρτημένες στην ιστοσελίδα του Μουσείου.

Από το 2009 είναι Εταίρος της έν Αθήναις Αρχαιολογικής Εταιρείας.

Εγγραφή στο newsletter