Δρ Μαρία Λαγογιάννη-Γεωργακαράκου


Επίτιμη Διευθύντρια του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου
Αντιπρόεδρος ΔΣ

Η Δρ Μαρία Λαγογιάννη-Γεωργακαράκου είναι αρχαιολόγος, με πλούσιο ερευνητικό – συγγραφικό έργο και μακρά μουσειακή εμπειρία. Αριστούχος πτυχιούχος (1976) και αριστούχος διδάκτωρ (1983) του τμήματος αρχαιολογίας και ιστορίας της τέχνης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Κατά τη διάρκεια της διδακτορικής της διατριβής και ως μεταδιδακτορική ερευνήτρια εξειδικεύτηκε στην κλασική αρχαιολογία στο Πανεπιστήμιο του Μονάχου (Ludwig Maximilians Universität München, 1977-1982 και 1996-1997) ως υπότροφος της Γερμανικής Υπηρεσίας Ακαδημαϊκών Ανταλλαγών – DAAD καθώς και του Γερμανικού Επιστημονικού Ιδρύματος Alexander von Humboldt-Stiftung.

Στο επιστημονικό της έργο περιλαμβάνονται 115 άρθρα, 3 μονογραφίες (οι δύο στη διεθνή σειρά Corpus Signorum Imperii Romani) και η επιμέλεια 36 αρχαιολογικών εκδόσεων.

Κατά τη σταδιοδρομία της στην ελληνική αρχαιολογική υπηρεσία η δράση της επικεντρώθηκε σε θέματα προστασίας αρχαιοτήτων, μουσειακής διαχείρισης και πολιτιστικής προβολής. Ως διευθύντρια Μουσείων του Υπουργείου Πολιτισμού  άσκησε καθήκοντα επιτελικής ευθύνης για τα ελληνικά δημόσια αρχαιολογικά μουσεία. Υπήρξε συντονίστρια ομάδων εργασίας για τη νομοθετική ρύθμιση θεμάτων μουσείων, μέλος ή πρόεδρος οργανωτικών επιτροπών για τις μουσειολογικές και μουσειογραφικές μελέτες των ελληνικών αρχαιολογικών μουσείων καθώς και για τις περιοδικές εκθέσεις του Υπουργείου Πολιτισμού στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Ως διευθύντρια του Επιγραφικού Μουσείου και αργότερα του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου υποστήριξε με πρωτοποριακές δράσεις την εξωστρέφεια των μουσείων. Παράλληλα προώθησε το διάλογο της αρχαίας με τη σύγχρονη τέχνη και τη συνομιλία των πολιτισμών με ελληνικές και διεθνείς συνέργειες.

Σχεδίασε και διοργάνωσε 22 αρχαιολογικές εκθέσεις μεγάλης κλίμακας στην Ελλάδα και το εξωτερικό, ψηφιακές και φωτογραφικές εκθέσεις καθώς και ταινίες μικρού μήκους. Ως προσκεκλημένη από διεθνείς πολιτιστικούς οργανισμούς πραγματοποίησε διαλέξεις σε διάφορες χώρες. Είναι μέλος ελληνικών και διεθνών επιστημονικών οργανισμών και έχει δεχθεί τιμητικές διακρίσεις από εθνικούς και διεθνείς φορείς.Το 2021 το Υπουργείο Πολιτισμού της απένειμε την Ευαρέσκεια και τον  τίτλο  επί τιμή της Διευθύντριας  του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου. Το 2023 ορίστηκε από το Υπουργείο Πολιτισμού ως Αντιπρόεδρος του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου.

Αναλυτικότερο Βιογραφικό:

https://namuseum.academia.edu/MariaLagogianniGeorgakarakos/CurriculumVitae

 

 

 

 

 

Εγγραφή στο newsletter