15

ΔΕΚ 2021

ΤΕΤΑΡΤΗ

15

ΦΕΒ 2022

ΤΡΙΤΗ

ΠΑΡΕΛΘΟΥΣΕΣ

Έκθεση εικαστικών «Ανθρώπων Έργα» της Τζωρτζίνας Αρμακόλα στο Καφέ του Μουσείου


Loading....

Η ζωγραφική της Τζωρτζίνας Αρμακόλα είναι, όπως δηλώνει και ο τίτλος της έκθεσης, μία ζωγραφική βαθιά ανθρωποκεντρική, όχι απλώς εξαιτίας της θεματολογίας της, η οποία άλλωστε αποτελεί κοινό τόπο της παγκόσμιας τέχνης– πορτραίτα και συμπλέγματα, αλλά επειδή διεισδύει στη μοναδικότητα του ανθρώπινου ψυχισμού και μας καλεί τελικά να αποδεχθούμε την αδυναμία της ανθρώπινης οντότητας.

Η Αρμακόλα, χρησιμοποιώντας λιτά εκφραστικά μέσα, αδρές γραμμές και συγγενείς χρωματικούς τόνους, κατορθώνει ανεπιτήδευτα να δομήσει μορφές σάρκινες, πάσχουσες, σπαρακτικές. Τα έργα της, με έντονη την αίσθηση της υλικότητας αλλά απογυμνωμένα από κάθε τι πομπώδες και περιττό, διαμορφώνονται μέσα από μία διαδικασία προσωπικής και καλλιτεχνικής κάθαρσης.

Σε αντίθεση με τα αγαλματικά έργα της αρχαιότητας που εκτίθενται στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, τα οποία υμνούν την τελειότητα του σώματος και την πραότητα του πνεύματος, οι μορφές της Αρμακόλλα μοιάζουν να υποφέρουν από το βάρος της ύπαρξής τους, κατασπαραγμένες από τη φθαρτότητα της ύλης. Φέρουν βιώματα, μνήμες και στοχασμούς, αγωνιούν για τη θέση τους στη σύγχρονη πραγματικότητα. Και είναι μάλλον περισσότερο σε εκείνες τις μορφές που απεικονίζονται σε ζεύγη παρά στα μεμονωμένα πορτραίτα, όπου αποτυπώνεται η αίσθηση της βαθύτερης μοναξιάς.

Υπεύθυνη οργάνωσης η Αιμιλία Κουγιά.

Διάρκεια έκθεσης: 15-12-2021 έως 15-02-2022

Η είσοδος για το Καφέ είναι ελεύθερη.

Στοιχεία επικοινωνίας:
Διεύθυνση: Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, Πατησίων 44, Αθήνα 106 82
Τηλ: 213214 4800 Email: eam@culture.gr www.namuseum.gr
Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα, Τετάρτη-Κυριακή 08:00-20:00, Τρίτη 13:00-20:00

Εγγραφή στο newsletter