25

ΟΚΤ 2022

ΤΡΙΤΗ

25

ΝΟΕ 2022

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ

ΠΑΡΕΛΘΟΥΣΕΣ

Έκθεση εικαστικών «Kintsugi ή Μαζεί. Η Σπασμένη Λέξη» στο Καφέ του Μουσείου


Loading....

Το Καφέ του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου υποδέχεται την εικαστικό Έλλη Γρίβα, που επιμελείται έργα ειδικής ομάδας παιδιών και ενηλίκων, συστήνοντας στο κοινό έργα τους εμπνευσμένα από τη φιλοσοφία του kintsugi, της ιαπωνικής τέχνης της επιδιόρθωσης των σπασμένων κεραμικών με ρητίνη αναμεμειγμένη με χρυσό.

Μέσα από αυτή τη χρονοβόρα διαδικασία το κεραμικό μεταμορφώνεται σε κάτι νέο. Η ζημιά, η φθορά όπως και η ατέλεια λειτουργούν όχι σαν μειονέκτημα, αλλά ως προτέρημα. Το σπάσιμο πια δεν κρύβεται αλλά αναδεικνύεται ακόμα περισσότερο και το χρυσό που ρέει κατά μήκος των ρωγμών προσδίδει στο αντικείμενο μια ξεχωριστή ομορφιά. Η θραύση και η επισκευή αντιμετωπίζονται ως αναπόσπαστα στοιχεία της ιδιαίτερης προσωπικότητάς του και μέρος της ιστορίας του.

Η εικαστικός γίνεται βοηθός-αρωγός σε αυτή τη διαδρομή. Μέσα από την ερμηνεία και ανάλυση των έργων και αφού λάβει υπόψη την διαφορετικότητα του κάθε δημιουργού, συμβάλλει ώστε οι ζωγραφιές, τα μικρά κομμάτια που φέρνει ο καθένας μέσα του, να «συγκολληθούν» και να ολοκληρωθούν σε ένα ενιαίο και ξεχωριστό νέο έργο, όπως συμβαίνει και στη φιλοσοφία του kintsugi.

Τα έργα της έκθεσης λειτουργούν ως κατάθεση ψυχής του καλλιτέχνη και το υλικό γίνεται το μέσο για να εκφραστεί ο αγώνας και η διαδρομή του με σκοπό να συναντήσει τον αληθινό εαυτό του και να φτάσει στην ολοκλήρωσή του.

Η ίδια αναφέρει: Οι ζωγραφιές των Συμπορευτών μου, είναι οι ζωντανές αποδείξεις, του πώς η εμπιστοσύνη, η συνδεσιμότητα και η έκφραση, η αγάπη δηλαδή, μας απελευθερώνουν και μας θεραπεύουν. Η τέχνη ανακουφίζει!

 

Εγκαίνια έκθεσης: 25 Οκτωβρίου 2022, ώρα 18:00-20.00

Διάρκεια έκθεσης: 25 Οκτωβρίου –25 Νοεμβρίου 2022

Επιμέλεια: Έλλη Γρίβα

Συντονισμός: Αιμιλία Κουγιά

Είσοδος ελεύθερη

Εγγραφή στο newsletter