26

ΑΥΓ 2018

ΚΥΡΙΑΚΗ

ΠΑΡΕΛΘΟΥΣΕΣ

Η Πανσέληνος του Αυγούστου στο ΕΑΜ


Loading....
Οι αμέτρητες όψεις του Ωραίου υπό το φως της πανσελήνου στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο (© Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο/ΤΑΠ, φωτογράφος Στέλιος Σκουρλής).
«Οι πέτρες μιλούν». Υποδοχή της πανσελήνου με αποσπάσματα της αρχαίας ελληνικής γραμματείας στο Αίθριο του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου (© ΤΑΠΑ/Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο και ΕΞΑΑ/ευγενική παραχώρηση, φωτογράφος: Βαλεντίνα Ουσταμπασίδη).
Η μαγεία της κιθάρας στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο με το βραβευμένο Κιθαριστικό Σύνολο Νίκαιας του Συλλόγου Ελλήνων Κιθαριστών (© ευγενική παραχώρηση: Σύλλογος Ελλήνων Κιθαριστών, φωτογράφος: Στέλιος Γκόλγκαρης).
Σταθμοί αφηγήσεων στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο.

Την Κυριακή 26 Αυγούστου το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο θα υποδεχθεί την ωραιότερη πανσέληνο του χρόνου με ανοιχτές τις πύλες του και ελεύθερη είσοδο για το κοινό από τις 20:00 έως τις 24:00. Οι φετινές εκδηλώσεις είναι αφιερωμένες στην έννοια του Ωραίου, προσεγγίζοντάς τη με ιδιαίτερες αφηγήσεις, μουσική και αναγνώσεις.

Από τις 20:15 ως τις 21:00, στο Αίθριο του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου, σπουδαστές της Δραματικής Σχολής «Δήλος» θα διαβάσουν αποσπάσματα της αρχαίας ελληνικής γραμματείας, μεταξύ των οποίων τον Ομηρικό Ύμνο στην Αφροδίτη, τον διάλογο της Διοτίμας και του Σωκράτη για τον Έρωτα από το Συμπόσιο του Πλάτωνα και τα ήθη των νέων από τη Ρητορική του Αριστοτέλη. Πρόκειται για τη συνέχιση της επιτυχημένης δράσης «Οι πέτρες μιλούν», που γίνεται σε συνεργασία με την Ένωση Ξενοδόχων Αθηνών-Αττικής-Αργοσαρωνικού. Η σκηνοθετική επιμέλεια είναι της Έφης Θεοδώρου και η μουσική του Νίκου Πλάτανου.

Από τις 21:00 έως τις 22:00 αρχαιολόγοι του Μουσείου και ξεναγοί του Σωματείου Ελλήνων Ξεναγών, θα οδηγήσουν τις ματιές και τα βήματα των επισκεπτών σε επιλεγμένα εκθέματα των μονίμων και των περιοδικών εκθέσεων του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου, για να αναδείξουν και να αφηγηθούν τις αμέτρητες όψεις του Ωραίου στην αρχαία τέχνη. Συγκεκριμένα:

• Κώστας Πασχαλίδης: Το αινιγματικό χαμόγελο της Μυκηναίας_Αίθουσα 4

• Δέσποινα Καλεσοπούλου: Κόρη Φρασίκλεια: ομορφιά στην αιωνιότητα_ Αίθουσα 11

• Μαρία Λαγογιάννη, Σαπφώ Αθανασοπούλου: Οι αμέτρητες όψεις του Ωραίου _ Αίθουσα 43-45

• Κάτια Μαντέλη: Γυμνά αρχέτυπα της προϊστορίας – Αίθουσα 44

• Μιμίκα Κρίγκα: Αναζητώντας το Ωραίο στην τέχνη της προϊστορικής Σαντορίνης – Αίθουσα 48

• Αριστοτέλης Κοσκινάς: O βασιλιάς Ακρότατος και η επικίνδυνη όψη του Ωραίου – Αίθουσα 28

• Κορίνα Μοσχίδη: Για την πιο ωραία – Αίθουσα 30

• Χρυσάνθη Τσούλη: Μια ωραία κοιμωμένη – Αίθουσα 32

Τέλος, από τις 22:15 ως τις 23:15 στο Αίθριο του Μουσείου, τo Nikea Guitar Ensemble – Κιθαριστικό Σύνολο Νίκαιας, ένα από τα τρία Κιθαριστικά Σύνολα του Συλλόγου Ελλήνων Κιθαριστών και το πιο πολυβραβευμένο και διάσημο σύνολο της Ελλάδας, θα μας ταξιδέψει στη «Μαγεία της κιθάρας» με έργα γνωστών κλασικών συνθετών. Θα ακουστούν κιθαριστικά κομμάτια από την εποχή του Μπαρόκ έως τις μέρες μας, τζαζ διασκευές, παραδοσιακές ισπανικές μελωδίες κ.ά. Υπεύθυνος διδασκαλίας και καλλιτεχνικής επιμέλειας του Συνόλου είναι ο καταξιωμένος κιθαριστής Αντώνης Μυτακίδης. Σολίστ: Γιώργος Γκόλγκαρης (Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Φεστιβάλ Κιθάρας Ιονίων Νήσων) & Ηλίας Διαμαντάκης (Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Φεστιβάλ Κιθάρας Αττικής).

Ώρα έναρξης (με ελεύθερη είσοδο): 20:00

Ώρα τελευταίας εισόδου επισκεπτών: 23:30

Εγγραφή στο newsletter