08

ΙΟΥΝ 2023

ΠΕΜΠΤΗ

04

ΙΟΥΛ 2023

ΤΡΙΤΗ

ΤΡΕΧΟΥΣΕΣ

Ομαδική έκθεση γλυπτικής «LOST MEMORABILITIES» στο Καφέ του Μουσείου


Loading....

Η ξενάγηση του σπουδαίου αρχαιολόγου και χαρισματικού αφηγητή, Κώστα Πασχαλίδη, ήταν η αφορμή πέντε νέοι γλύπτες πολλά υποσχόμενοι να εμπνευστούν από τα γλυπτά του Μεγάλου Μουσείου και να μας προτείνουν την παρουσίαση της δικής τους σύγχρονης οπτικής, ως εξέλιξης που ορίζεται από το παρελθόν χωρίς να προσκολλάται – αντίθετα, εφευρίσκουν νέες φόρμες, ιδέες και νοηματοδότηση κατευθύνουν το βλέμμα του θεατή στο ανθρώπινο σώμα, στις ουλές, στα σημάδια που συμβολίζουν και αποτυπώνουν βιωμένες εμπειρίες, την ευπάθεια και ανθεκτικότητα της ύπαρξης.
Η έκθεση Lost Memorabilities αναιρεί τη λογική της ανάπαυλας, αναστατώνει την οργανωμένη οικονομία της ξενάγησης, ανατρέπει τη βύθιση στο ιστορικό συνεχές της μουσειακής αφήγησης. Όχι για να διεκδικήσει κάποια εξουσία πάνω στα εκθέματα, ούτε για να υπονοήσει την συνέχεια ανάμεσα στο παρελθόν και στο παρόν, ούτε για να επινοήσει παραδόσεις, αλλά για να μιλήσει για την τελετή, τη διαδικασία, την υλικότητα, την τεχνική στο μεταψηφιακό παρόν. Το καφέ γίνεται κάψουλα, τόπος διάζευξης, χημείο μιας δράκας δημιουργών που τα έργα τους ταλαντεύονται ανάμεσα στη διαχρονική ωμότητα της πέτρας, του μετάλλου και στον αδυσώπητο διαμοιρασμό του «ορατού» από τις σύγχρονες υπολογιστικές μεγαδομές. Για τους καλλιτέχνες της έκθεσης, η μνήμη είναι ανέφικτη, ανέκαθεν χαμένη. Μπορεί να υπάρξει μονάχα ως αναμυθοποίηση, ως υπόθεση γύρω από αφηγηματικές ασυνέχειες, ως περιδίνηση γύρω από ερμηνευτικά κενά.

Συμμετέχοντες: Ορέστης Καραλής, Λάζαρος-Φίλιππος Παπαδόπουλος, Πάνος Προφήτης, Δημήτρης Ταμπάκης, Γιώργος Τριανταφυλλόπουλος

Εγκαίνια έκθεσης: Πέμπτη 8 Ιουνίου 2023, ώρα 17:00-20:00
Διάρκεια έκθεσης: 8 Ιουνίου-4 Ιουλίου 2023
Επιμέλεια- Συντονισμός: Αιμιλία Κουγιά

Η είσοδος για το Καφέ είναι ελεύθερη

Εγγραφή στο newsletter