17

ΔΕΚ 2017

ΚΥΡΙΑΚΗ

ΠΑΡΕΛΘΟΥΣΕΣ

Πρόγραμμα συμμετοχικών αναγνώσεων «Ας διαβάσουμε την Οδύσσεια»


Την Κυριακή 17 Δεκεμβρίου ολοκληρώνεται στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο ο ετήσιος κύκλος συμμετοχικής ανάγνωσης της Οδύσσειας. Μια δράση που αγαπήθηκε πολύ από το κοινό του μουσείου, δίνοντας σε κάθε επισκέπτη την ευκαιρία να γίνει για λίγο ραψωδός με την καθοδήγηση του Δρ Νίκου Ξανθούλη και τη συνοδεία αρχαίας λύρας. 

Την Κυριακή 17 Δεκεμβρίου και ώρα 11 π. μ. θα παρουσιαστούν οι ραψωδίες ψ και ω. Η Ευρύκλεια μεταφέρει το ευχάριστο νέο της επιστροφής του Οδυσσέα στην Πηνελόπη, η οποία όμως αρνείται να το πιστέψει. Όταν εμφανίζεται μπροστά της ο σύζυγος της, τον υποβάλλει σε μια δοκιμασία αναγνώρισης και ο Οδυσσέας ανταποκρίνεται με επιτυχία. Το ζευγάρι αγκαλιάζεται και θρηνεί για τα βάσανα που πέρασαν. Την άλλη ημέρα ο Οδυσσέας με τον Τηλέμαχο και τους δύο πιστούς βοσκούς φτάνουν στο κτήμα του Λαέρτη, για να ξανασυναντηθούν πατέρας και γιος είκοσι χρόνια μετά. Όλοι μαζί πηγαίνουν στην αγορά, όπου είναι συγκεντρωμένοι οι οργισμένοι συγγενείς των μνηστήρων. Την ένταση που επικρατεί και την αλληλοσφαγή που προμηνύεται, σταματά η θεϊκή παρέμβαση της Αθηνάς, αποκαθιστώντας τη βασιλική εξουσία στα χέρια του νόμιμου κατόχου, του πολύπαθου Οδυσσέα. Η Οδύσσεια του Ομήρου ολοκληρώνεται με τον θρίαμβο της ειρήνης και της συμφιλίωσης.

Ο αριθμός των θέσεων είναι περιορισμένος (30) και απαιτείται τηλεφωνική κράτηση. Η κράτηση θέσης ισχύει έως 15 λεπτά πριν την έναρξη. Οι επισκέπτες που επιθυμούν να συμμετέχουν στην ανάγνωση, μπορούν να το δηλώσουν στην τηλεφωνική κράτηση και να προμηθευτούν το απόσπασμα που θα διαβάσουν κατά την προσέλευσή τους στις Πληροφορίες του Μουσείου. Η συμμετοχή στη δράση είναι δωρεάν. Η μετάφραση που χρησιμοποιείται είναι του Ζήσιμου Σίδερη. Η διάρκεια των αναγνώσεων είναι δύο ώρες.

Εγγραφή στο newsletter