15

ΜΑΙ 2019

ΤΕΤΑΡΤΗ

ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ

Έκθεση εικαστικών “Waves Hold A Lasting Echo” της Σοφίας Ροζάκη στο Καφέ του Μουσείου


Loading....

Η Σοφία Ροζάκη παρουσιάζει μια νέα ενότητα έργων με τον κωδικοποιημένο τίτλο WHALE, που δημιούργησε ειδικά για το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο. Ta 13 έργα λειτουργούν σε οργανική σύνδεση με το ποίημα που τα συνοδεύει και αναπτύσσονται γύρω από τον κεντρικό του χαρακτήρα: ένα προσαρμοστικό, χαρισματικό ον, που επανεφευρίσκει διαρκώς το παρουσιαστικό του και κινείται στα όρια του υπαρκτού και του φανταστικού.

Αφορμή για τη συγκεκριμένη σειρά έργων αποτέλεσε η ιστορία ενός πλάσματος που ακροβατεί στα όρια της φήμης και της επιστημονικής παρατήρησης, της λεγόμενης φάλαινας των 52 Hz. Το κάλεσμα της καταγράφηκε τυχαία για πρώτη φορά το 1989 στα νερά του Βόρειου Ειρηνικού Ωκεανού. Αυτό που τράβηξε εξαρχής την προσοχή των ερευνητών ήταν το ιδιαίτερο “τραγούδι” της, το οποίο εκπέμπει σταθερά στη συχνότητα των 52 Hz, συχνότητα σημαντικά υψηλότερη από εκείνες στις οποίες εκπέμπει οποιοδήποτε άλλο καταγεγραμμένο είδος φάλαινας. Το ιδιαίτερο αυτό χαρακτηριστικό της καθιστά αδύνατη την κατάταξή της σε κάποιο από τα γνωστά είδη φαλαινών. Η φάλαινα αυτή που δεν μιλάει τη γλώσσα των φαλαινών, δεν έχει ιδωθεί ποτέ από ανθρώπινο μάτι. Εξακολουθεί να αποτελεί μέχρι και σήμερα έναν γρίφο στον τομέα της ωκεανογραφίας, ενώ παράλληλα έχουν διατυπωθεί ορισμένες θεωρίες που αμφισβητούν τη φαινομενική μοναδικότητα της ύπαρξής της.

Στην παρούσα δουλειά της η εικαστικός εξερευνά θέματα που σταθερά την απασχολούν στη μέχρι τώρα καλλιτεχνική πορεία της. Θέματα που αφορούν την κατασκευή του εαυτού και της προσωπικής ιστορίας, μέσα από τη μνήμη και την απώθησή της. Θραυσματικές εικόνες συνθέτουν μια ενιαία, μη γραμμική αφήγηση, με βάση την οποία δομείται η ταυτότητα. Οι αναφορές που αντλεί η καλλιτέχνιδα από την ποπ κουλτούρα, η τολμηρή χρήση του χρώματος, η αισθητική κόμικ που ενσωματώνει στα έργα της, υπογραμμίζουν την απέλπιδα προσπάθεια κατασκευής μιας άγουρης αυτοεικόνας, που αποτυπώνεται στιγμιαία σαν φλας και δεν πρόκειται να ιδωθεί ποτέ ξανά.

 

H Σοφία Ροζάκη έχει πραγματοποιήσει δύο ατομικές εκθέσεις στην Αθήνα και στη Σαντορίνη, έχει συμμετάσχει στην 3η Art Thessaloniki International Contemporary Art Fair (2018), ενώ δουλειά της έχει παρουσιαστεί σε διαδικτυακές καλλιτεχνικές πλατφόρμες της Ελλάδας και του εξωτερικού.

Την έκθεση επιμελείται η Αναστασία Βαλίρη.

 

Εγκαίνια έκθεσης: Παρασκευή 17 Μαΐου, ώρα 17:30

Διάρκεια έκθεσης: 17 Μαΐου – 16 Ιουνίου 2019

Η είσοδος για το Καφέ είναι ελεύθερη.

 

Εγγραφή στο newsletter