16

ΜΑΙ 2017

ΤΡΙΤΗ

ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ

ΕΟΡΤΑΣΜΟΣ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΗΜΕΡΑΣ ΜΟΥΣΕΙΩΝ 2017 «Μνήμες που λανθάνουν, σημάδια που θυμούνται»


Loading....
1. Ο Κούρος της Αναβύσσου ή αλλιώς «Κροίσος», 530 π.Χ. Το γλυπτό δεν συνδέεται μόνο με την πονεμένη ιστορία που αποκαλύπτει η επιγραφή της βάσης του, αλλά και με θλιβερές περιπέτειες μετά την εύρεσή του από αρχαιοκάπηλους.
2. Χάλκινο εικονιστικό άγαλμα της αυτοκράτειρας Ιουλίας Ακυλίας Σεβήρας, από τη Σπάρτη (221-222 μ.Χ. ) με εκτεταμένες κακώσεις στην κεφαλή, αποτέλεσμα μιας τραγικής στιγμής του παρελθόντος.

Την 18η Μαΐου εορτάζεται σε όλο τον κόσμο η Διεθνής Ημέρα Μουσείων. Η φετινή επέτειος έχει ως κεντρικό θέμα «Μουσεία και αμφιλεγόμενες ιστορίες: τα μουσεία μιλούν για εκείνα που δεν λέγονται».

 

Το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο συμμετέχει στον εορτασμό με τριήμερη δράση που έχει τον τίτλο: «Μνήμες που λανθάνουν, σημάδια που θυμούνται». Από την Τρίτη 16 Μαΐου έως την Πέμπτη 18 Μαΐου και ώρα 13:00, αρχαιολόγοι του μουσείου θα αφηγηθούν ιστορίες που κρύβονται πίσω από επιλεγμένα εκθέματα και σχετίζονται με λανθάνουσες τραυματικές μνήμες. Τι μυστικά κρύβει η πινακίδα Γραμμικής Β γραφής από το ανάκτορο της Πύλου; Για πού προορίζονται οι δύο άνδρες και οι οκτώ γυναίκες που αναφέρει; Τι μαγικές δυνάμεις μπορεί να είχε για τους αρχαίους η μικρή επιγραφή που σώζεται στο μολύβδινο πλακίδιο από τη Σαλαμίνα;

Αυτές και άλλες ιστορίες θα σας αποκαλύψουν έναν για πολλούς άγνωστο ή αμφισβητούμενο κόσμο της αρχαιότητας, ενώ άλλες αφηγήσεις θα σας γνωρίσουν πτυχές της νεότερης ιστορίας των αρχαιοτήτων.

Τρίτη 16, Τέταρτη 17 Μαΐου: ελεύθερη είσοδος στους επισκέπτες που θα συμμετάσχουν στις δράσεις

Πέμπτη 18 Μαΐου: ελεύθερη είσοδος καθ’ όλη την διάρκεια της ημέρας

Δηλώσεις συμμετοχής 30 λεπτά πριν τη θεματική περιήγηση στις Πληροφορίες του Μουσείου. Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.

Εγγραφή στο newsletter