05

ΟΚΤ 2023

ΠΕΜΠΤΗ

ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ

Ευρωπαϊκές Ημέρες Συντήρησης της Πολιτιστικής Κληρονομιάς 2023


Loading....

Την εβδομάδα 9 -15 Οκτωβρίου εορτάζονται οι Ευρωπαϊκές Ημέρες Συντήρησης της Πολιτιστικής Κληρονομιάς με πλήθος εκδηλώσεων με φυσική παρουσία και ψηφιακά σε όλη την Ευρώπη. Ο εορτασμός είναι ένας θεσμός της Ευρωπαϊκής Συνομοσπονδίας Συλλόγων Συντηρητών (ECCO)[1]. Στόχος του εορτασμού είναι να γνωρίσει στο ευρύ κοινό την επιστήμη της συντήρησης και το επάγγελμα του συντηρητή αρχαιοτήτων & έργων τέχνης και να το ευαισθητοποιήσει στην ανάγκη συντήρησης της πολιτιστικής μας κληρονομιάς.

Το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο συμμετέχει στον εορτασμό με δύο δράσεις τη Δευτέρα και Τρίτη 9 και 10 Οκτωβρίου 2023.

Η Δευτέρα 9 Οκτωβρίου 2023, είναι αφιερωμένη στους φορείς, τα εκπαιδευτικά κέντρα και τα εργαστήρια συντήρησης και έρευνας. Το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο συμμετέχει με την προβολή ενός βίντεο με τίτλο: «Μια ξενάγηση στα Εργαστήρια Συντήρησης και Έρευνας του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου». Το βίντεο μας ξεναγεί στα άδυτα των εργαστηρίων σε μια τελευταία αποτύπωση των χώρων όπου διεξάγονται οι εργασίες λίγο πριν την προγραμματισμένη αναμόρφωση και επέκταση του πρώτου μουσείου της χώρας.

Η Τρίτη 10 Οκτωβρίου 2023, είναι αφιερωμένη στους ανθρώπους που συνέβαλαν στην αναγνώριση του επαγγέλματος του συντηρητή αρχαιοτήτων & έργων τέχνης. Οι άνθρωποι αυτοί δικαιούνται τις ευχαριστίες μας. Το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο συμμετέχει μαζί με τη Διεύθυνση Συντήρησης Αρχαίων & Νεωτέρων Μνημείων του Υπουργείου Πολιτισμού με τη διεξαγωγή Διεθνούς Επιστημονικής Ημερίδας με θέμα: «Η Ιστορία της Συντήρησης της Πολιτιστικής Κληρονομιάς: από τα πρώτα επιστημονικά εργαστήρια στα παγκόσμια κέντρα συντήρησης». Καλεσμένοι είναι 17 ομιλητές από 11 χώρες του κόσμου που θα παρουσιάσουν τους πρωτοπόρους της συντήρησης στα μεγαλύτερα μουσεία και ινστιτούτα διεθνώς. Η Ημερίδα θα διεξαχθεί στο αμφιθέατρο «Δημήτριος Παντερμαλής» στο Μουσείο της Ακρόπολης από τις 9:00 το πρωί έως τις 18:00 το απόγευμα.

Σας περιμένουμε να επισκεφτείτε το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο και να γιορτάσετε μαζί μας.

[1] Στην Ελλάδα τον εορτασμό των Ευρωπαϊκών Ημερών Συντήρησης συντονίζουν η Διεύθυνση Συντήρησης Αρχαίων & Νεωτέρων Μνημείων (ΔΣΑΝΜ) του ΥΠΠΟ, ο Σύλλογος Συντηρητών Αρχαιοτήτων & Έργων Τέχνης Ελλάδος (ΣΣΑΕΤΕ) και το Ελληνικό Τμήμα του ICOM.

 

Εγγραφή στο newsletter