06

ΔΕΚ 2022

ΤΡΙΤΗ

Ημερίδα “ΠΡΩΤΟΠΟΡΟΙ ΤΗΣ ΠΡΟΪΣΤΟΡΙΚΗΣ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑΣ ΣΤΟ ΕΘΝΙΚΟ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ” 15 Δεκεμβρίου 2022


Loading....

Στις 15 Δεκεμβρίου 2022 πρόκειται να πραγματοποιηθεί στο αμφιθέατρο του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου Ημερίδα με τίτλο «Ηeinrich Schliemann, Χρήστος Τσούντας, Παναγιώτης Σταματάκης. Πρωτοπόροι της Προϊστορικής Αρχαιολογίας».

Με την ημερίδα το Μουσείο συμμετέχει στους εορτασμούς για την επέτειο των 200 ετών από τη γέννηση του Ηeinrich Schliemann.  Ο Γερμανός αρχαιολόγος, παρά τις ανορθόδοξες ανασκαφικές του μεθόδους, έφερε στο φως σημαντικές αρχαιολογικές θέσεις και μνημεία της αιγαιακής προϊστορίας, όπως οι Μυκήνες, η Τίρυνθα, ο Ορχομενός, η Τροία. Επιπροσθέτως, η Ελληνίδα σύζυγός του εμπλούτισε τις Συλλογές του Μουσείου μας με μοναδικά ευρήματα από τις ανασκαφές του συζύγου της στο Ίλιον.

Οι ανασκαφές των Μυκηνών θα μας είχαν προσφέρει λιγότερες πληροφορίες, εάν δεν υπήρχε ο Παναγιώτης Σταματάκης, ο οποίος επιχείρησε να «τιθασεύσει» τον θυελλώδη χαρακτήρα του Σλήμαν και να τον οδηγήσει στην επιστημονική μέθοδο και πειθαρχία.

Μία ημερίδα, αφιερωμένη στην Προϊστορική Αρχαιολογία δεν θα μπορούσε να μην περιλάβει και τον Χρήστο Τσούντα, διαπρεπή Έλληνα αρχαιολόγο και πανεπιστημιακό, ο οποίος «βάφτισε» τον πολιτισμό της Ύστερης Εποχής του Χαλκού, Μυκηναϊκό, ενώ εντόπισε και διέκρινε τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του Κυκλαδικού Πολιτισμού. Ερευνώντας πάντα με ενάργεια και επιστημονική σοβαρότητα παρουσίασε τα ευρήματα των ανασκαφών του στις νεολιθικές «ακροπόλεις» του Σέσκλου και του Διμηνίου, «θεμελιώνοντας» την έρευνα του Νεολιθικού Πολιτισμού στην Ελλάδα.

Για το βίο και τη δράση των παραπάνω θα μιλήσουν επιστήμονες και ερευνητές τόσο από το εξωτερικό (όπως η Dr Marion Bertram, επιμελήτρια του Μουσείου Προϊστορίας και Πρωτοϊστορίας του Βερολίνου) όσο και εγνωσμένης αξίας επιστήμονες από το εσωτερικό και βέβαια από το στελεχικό δυναμικό του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου.

Πριν την έναρξη της Ημερίδας, στις 14 Δεκεμβρίου και ώρα 18.30 μμ στην Αίθουσα Τελετών της Αρχιτεκτονικής Σχολής του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου θα δοθεί η βασική – κεντρική ομιλία από τον καθηγητή του Πανεπιστημίου του Cincinnati και συνεχιστή των ανασκαφών της Πύλου κ. Jack Davis.

Η προσέλευση του κοινού είναι ελεύθερη, ενώ θα υπάρχει και η δυνατότητα παρακολούθησης της Ημερίδας σε ζωντανή μετάδοση στους συνδέσμους:

14.12.2022 (εναρκτήρια ομιλία)

https://diavlos.grnet.gr/epresence-conference-13383

15.12.2022

https://diavlos.grnet.gr/epresence-conference-13384

Συνημμένα θα βρείτε το Τεύχος των Περιλήψεων για όποιον ενδιαφέρεται. Δεν απαιτείται δήλωση συμμετοχής. 

 

Τόπος διεξαγωγής:
– Αίθουσα Τελετών της Αρχιτεκτονικής Σχολής του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, 14 Δεκεμβρίου και ώρα 18.30 μμ
– Αμφιθέατρο Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου (είσοδος από Τοσίτσα 1) τκ.10682, 15 Δεκεμβρίου 2022 και ώρα 09:00 πμ

 

Εγγραφή στο newsletter