07

ΜΑΡ 2017

ΤΡΙΤΗ

ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ

“Ο Rodin και η Ελλάδα” – Διάλεξη της Μαρίνας Λαμπράκη-Πλάκα στο Αμφιθέατρο του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου


Loading....
Ο «Σκεπτόμενος» του A. Rodin. Από τη Συλλογή Matsukata του Εθνικού Μουσείου Δυτικής Τέχνης του Τόκιο, Ιαπωνία. Στην παρακείμενη προθήκη ο «στοχαστής» του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου, εύρημα της Νεολιθικής περιόδου (Αίθουσα 4).
Το «Φιλί» του A. Rodin, δάνειο του Κοινωφελούς Ιδρύματος Αλέξανδρος Σ. Ωνάσης, και ο «Άσωτος Υιός», δάνειο της Εθνικής Πινακοθήκης, σε συνομιλία με τον Γαλάτη πολεμιστή του ΕΑΜ από την ύστερη ελληνιστική περίοδο (Αίθουσα 30).

Το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο υποδέχεται την Ομότιμη Καθηγήτρια Ιστορίας της Τέχνης και Διευθύντρια της Εθνικής Πινακοθήκης-Μουσείου Αλέξανδρου Σούτζου κυρία Μαρίνα Λαμπράκη-Πλάκα για μια διάλεξη στο αμφιθέατρο του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου με θέμα τη συνομιλία της γλυπτικής του Rodin με την τέχνη της αρχαίας Ελλάδας.

Το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο φιλοξενεί από το καλοκαίρι του 2016 έργα του Auguste Rodin στους μόνιμους εκθεσιακούς του χώρους, τα οποία στάλθηκαν ως  «δώρα» με τη μορφή δανεισμού για την επέτειο των 150 χρόνων του Μουσείου από το National Museum of Western Art του Τόκιο, την Εθνική Πινακοθήκη και το Κοινωφελές Ίδρυμα Αλέξανδρος Σ. Ωνάσης. «Ο Σκεπτόμενος», «Ο άσωτος υιός» και «Το φιλί» συνδιαλέγονται με εκθέματα από διαφορετικές εποχές της αρχαίας τέχνης, αναδεικνύοντας μέσα από τα μορφολογικά τους χαρακτηριστικά όψεις της ανθρωποκεντρικής παράδοσης στη γλυπτική, η οποία έφτασε σε κορυφαίες εκφάνσεις της στην αρχαία Ελλάδα και αποτέλεσε έμπνευση για μεταγενέστερες μορφοπλαστικές αναζητήσεις. Τα έργα θα παραμείνουν στο μουσείο έως τις 3 Απριλίου.

Η διάλεξη θα συνδυαστεί με περιήγηση στις αίθουσες όπου εκτίθενται τα τρία έργα του Rodin. Είσοδος ελεύθερη από την οδό Τοσίτσα 1. Δελτία προτεραιότητας θα δίνονται από τις 18:00.

Εγγραφή στο newsletter