06

ΜΑΙ 2019

ΔΕΥΤΕΡΑ

ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ

Σχεδιάζοντας στο μουσείο


Loading....
Η Πεπλοφόρος της Πίνδου. Πιθανόν απεικονίζει την Αφροδίτη, που κρατεί περιστέρι, το σύμβολο της θεάς. 460-450 π.Χ.
Προτομή γρύπα από τη διακόσμηση του ώμου χάλκινου λέβητα. Από το ιερό της Ολυμπίας. 7ος αι. π.Χ.
Λεπτομέρεια από αττικό μελανόμορφο αμφορέα, που απεικονίζει τον Ηρακλή να φονεύει τον κένταυρο Νέσσο. Από την Αθήνα. 620-610 π.Χ.
Κύλικα με απεικόνιση κωμαστή που εκτελεί χορευτικές φιγούρες. Από την Κόρινθο. 500-490 π.Χ.

Τα εργαστήρια σχεδίου συνεχίζονται στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο! Κάθε μήνα αυτοτελή εργαστήρια σχεδίου εκ του φυσικού με την εικαστικό Αλεξάνδρα Μιχάλη δίνουν την ευκαιρία στους συμμετέχοντες να γνωρίσουν με μια άλλη ματιά τις συλλογές του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου. Για τους μήνες Μάιο και Ιούνιο 2019, προγραμματίζονται τα εξής, από τις 17:00 έως τις 19:30:

Την Τρίτη 14 Μαΐου, το τρίτο εργαστήριο σχεδίου πραγματοποιείται στις αίθουσες των Χαλκών. Ξεκινώντας από την απόδοση της ντυμένης γυναικείας μορφής στα πρώιμα κλασικά χρόνια, θα παρατηρήσουμε τον τρόπο με τον οποίο το ένδυμα υπαινίσσεται τη δομή του σώματος. Θα συνεχίσουμε με τη μορφή του γρύπα που διακοσμούσε αναρίθμητα χάλκινα αφιερώματα στα αρχαία ιερά. Στόχος είναι να διερευνήσουμε τους τρόπους με τους οποίους η αφαίρεση και η εστίαση στα βασικά χαρακτηριστικά της μορφής συνομιλεί με τη λειτουργικότητα της φόρμας του αγγείου στο οποίο προσαρτάται.

 

Την Τρίτη 11 Ιουνίου το εργαστήριο θα γίνει στις αίθουσες των αγγείων. Ο περίφημος αμφορέας του Νέσσου θα είναι το πρώτο αγγείο στο οποίο θα επικεντρωθούμε για να μελετήσουμε τους τρόπους με τους οποίους ο αρχαίος ζωγράφος κίνησε τις μορφές του για να αφηγηθεί ένα μυθικό επεισόδιο. Στη συνέχεια η εσωτερική διακόσμηση των κυλίκων, μας θέτει ένα ενδιαφέρον πρόβλημα: πώς μπορεί να ενταχθεί η ανθρώπινη μορφή μέσα στο κυκλικό σχήμα και να το υπηρετήσει διατηρώντας τη ζωντάνια της;

 

Η δράση απευθύνεται σε όλες τις ηλικίες. Οι συμμετέχοντες θα χρειαστεί να έχουν μαζί τους:

  • Μπλοκ σχεδίου, κατά προτίμηση μεσαίου μεγέθους (Α4). Επιλέξτε το μέγεθος του μπλοκ που σας βολεύει, δεδομένου ότι μπορεί να χρειαστεί να εργαστείτε όρθιοι σε ορισμένα σημεία ή καθισμένοι σε μαξιλάρια στο δάπεδο.
  • Μολύβια 2Β, 4Β
  • Γόμα σχεδίου
  • Βελόνα μετρήματος, αν σας βοηθάει στην εργασία σας.

 

Οι συμμετέχοντες μπορούν να επιλέξουν τον χρόνο αποχώρησής τους, ανάλογα με την πρόοδο και τον βαθμό ολοκλήρωσης του σχεδίου τους.

Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας για 15 άτομα στο τηλέφωνο 2132144800.

Για το εργαστήριο της 14ης Μαΐου, δηλώσεις συμμετοχής από 7 Μαΐου.

Για το εργαστήριο της 11ης Ιουνίου, δηλώσεις συμμετοχής από 1 Ιουνίου.

 

Απαραίτητη είναι η προμήθεια εισιτηρίου εισόδου στο μουσείο.

Εγγραφή στο newsletter