12

ΜΑΡ 2023

ΚΥΡΙΑΚΗ

ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ

Το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο αποχαιρετά την Καίτη Δημακοπούλου


Το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο αποχαιρετά την Καίτη Δημακοπούλου, επίτιμη Διευθύντρια του Μουσείου, η οποία απεβίωσε στις 9 Μαρτίου 2023.

Η Καίτη Δημακοπούλου γεννήθηκε το 1937.  Αφού ολοκλήρωσε τις σπουδές της στην Αρχαιολογία στο ΕΚΠΑ, πραγματοποίησε  μεταπτυχιακές σπουδές στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και αναγορεύτηκε διδάκτορας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών το 1982. Εισήλθε στην Αρχαιολογική Υπηρεσία του Υπουργείου Πολιτισμού, την οποία υπηρέτησε με αφοσίωση και βαθύ αίσθημα ευθύνης ως το τέλος της επαγγελματικής της σταδιοδρομίας. Πραγματοποίησε πολλές ανασκαφές σε σημαντικές αρχαιολογικές θέσεις της Πελοποννήσου και της Στερεάς Ελλάδας, όπως στο Άργος, στη Μιδέα, στη Σπάρτη, τη Θήβα και αλλού. Το πλούσιο ερευνητικό έργο της περιλαμβάνει σημαντικές δημοσιεύσεις, όπως μονογραφίες, άρθρα σε επιστημονικά περιοδικά, επιμέλεια καταλόγων εκθέσεων και αρχαιολογικούς οδηγούς.  Από το 1983 ως το 2009 διετέλεσε Διευθύντρια των ελληνοσουηδικών ανασκαφών στη μυκηναϊκή ακρόπολη της Μιδέας Αργολίδας.

Η  Καίτη Δημακοπούλου υπηρέτησε το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο για μια μακρά περίοδο αρχικά – από το 1983 – ως Έφορος της Προϊστορικής Συλλογής και αργότερα – από το 1994 έως την αφυπηρέτησή της – ως Διευθύντρια του Μουσείου. Με τη βαθιά γνώση της, την ανασκαφική εμπειρία και το  επιστημονικό της κύρος ανέδειξε την Προϊστορική Συλλογή του Μουσείου επιλέγοντας να προχωρήσει τόσο στον εκσυγχρονισμό των υποδομών της μόνιμης έκθεσης με γνώμονα την προσέγγιση του κοινού όσο και στην προβολή των εκθεμάτων μέσω περιοδικών εκθέσεων που αποτέλεσαν ορόσημα για την μυκηναϊκή, κυρίως, αρχαιολογία.

Η έκθεση «Ο Μυκηναϊκός Κόσμος. Πέντε αιώνες πρώιμου ελληνικού πολιτισμού, 1600-1100 π.Χ.» που παρουσιάστηκε αρχικά στο Βερολίνο στο πλαίσιο των εορτασμών για την ανακήρυξη της πόλης ως πολιτιστικής πρωτεύουσα της Ευρώπης (1988) και αργότερα στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο και άλλες πρωτεύουσες, εξακολουθεί μετά από τόσα χρόνια να θεωρείται μια από τις πιο επιτυχημένες εκθέσεις του Μουσείου. Ο επιστημονικός κατάλογος της έκθεσης που επιμελήθηκε η Δημακοπούλου, αποτελεί ένα υψηλού επιπέδου συλλογικό έργο και σημείο αναφοράς στη βιβλιογραφία της μυκηναϊκής αρχαιολογίας.

Το 1990 το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο οργάνωσε σε συνεργασία με το Μουσείο Προϊστορίας και Πρωτοϊστορίας των κρατικών Μουσείων του Βερολίνου και με την επιμέλεια της Δημακοπούλου την έκθεση «Τροία, Μυκήνες, Τίρυνς, Ορχομενός. Εκατό χρόνια από το θάνατο του Ερρίκου Σλήμαν» στην οποία παρουσιάστηκε για πρώτη φορά ένα πανόραμα των ευρημάτων από τις ανασκαφές Schliemann με τις οποίες τέθηκαν οι βάσεις για την μελέτη της προϊστορικής αρχαιολογίας στην Ελλάδα. Στο πρόλογο του καταλόγου της έκθεσης, η Δημακοπούλου αναγνώρισε τον σημαντικό ρόλο του Schliemann χωρίς να διστάσει να αναφέρει ότι δεν βρήκε τον Θησαυρό του Πριάμου ή την ταφή του Αγαμέμνονα.

Μερικά χρόνια αργότερα, το 1996, το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο ευτύχησε να υποδεχθεί τα επαναπατρισθέντα  αντικείμενα από το μυκηναϊκό νεκροταφείο των Αηδονιών. Την υποδειγματική παρουσίασή τους στην έκθεση «Ο θησαυρός των Αηδονιών. Σφραγίδες και κοσμήματα της Ύστερης Εποχής του Χαλκού στο Αιγαίο» επιμελήθηκε η Δημακοπούλου. Στην  έκθεση, εκτός από τα επαναπατρισθέντα, παρουσιάστηκαν και άλλα ευρήματα από το νεκροταφείο των Αηδονιών καθώς και αντικείμενα από άλλες μυκηναϊκές ανασκαφές σε μια προσπάθεια να υπογραμμισθεί η σημασία του συγκείμενου στην αρχαιολογική επιστήμη αλλά και η καταστροφή που προκαλεί στην έρευνα η παράνομη διακίνηση αρχαιοτήτων. Η μεγάλη επιτυχία της έκθεσης συνεχίστηκε με την παρουσίασή της στο Μουσείο Ελληνικού Πολιτισμού της Μελβούρνης δύο χρόνια αργότερα.

Εμείς, οι άνθρωποι του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου, εκφράζουμε τα ειλικρινή συλλυπητήριά μας προς την οικογένεια και τους οικείους της Καίτης Δημακοπούλου. Θα τη θυμόμαστε πάντα με βαθιά εκτίμηση.

Εγγραφή στο newsletter