15

ΜΑΙ 2017

ΔΕΥΤΕΡΑ

ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ

Β΄ Κύκλος Κυριακάτικων Περιπάτων στο Μουσείο «Οι Οδύσσειες της Προϊστορίας»


Loading....
Το δακτυλίδι της Τίρυνθας (από τον λεγόμενο θησαυρό της Τίρυνθας) Χρυσό σφραγιστικό δακτυλίδι, το μεγαλύτερο γνωστό στον μυκηναϊκό κόσμο, με πομπή λεοντοκέφαλων δαιμόνων που προχωρούν προς θεά καθιστή σε θρόνο. Η θεά φορά μακρύ χιτώνα και υψώνει τελετουργικό σκεύος. Πίσω από τον θρόνο διακρίνεται αετός, σύμβολο εξουσίας, ενώ στον ουρανό εικονίζονται ο ‘τροχός’ του ηλίου και η ημισέληνος. 15ος αι. π.Χ. (αρ. ευρ.6208)
Χάλκινο ειδώλιο του θεού Σάραπι. Πρόκειται για συνδυασμό του ελληνικού θεού Δία με τους αιγυπτιακούς θεούς Όσιρι και Άπι. Ελληνιστική περίοδος, 332-30 π.Χ. (αρ. ευρ. 1633)
Άποψη της ενότητας «Πολύτιμα φορτία: μαρτυρίες πολιτισμών» από την περιοδική έκθεση «Οδύσσειες».

Στο πλαίσιο των δράσεων που συνοδεύουν την επετειακή έκθεση «Οδύσσειες», το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο οργανώνει τη δεύτερη Κυριακή κάθε μήνα και ώρα 12 π.μ. τον δεύτερο κύκλο κυριακάτικων περιπάτων στο μουσείο και σας προσκαλεί να γνωρίσετε τις μόνιμες εκθέσεις των προϊστορικών και αιγυπτιακών αρχαιοτήτων μέσα από τις θεματικές που αναδεικνύουν οι «Οδύσσειες»: ταξίδια στις θάλασσες της ανατολικής Μεσογείου, μυθικές περιπέτειες σε τόπους μακρινούς, γοητευτικές θεότητες, ισχυροί βασιλιάδες και εμπορικές δραστηριότητες, θα ζωντανέψουν μέσα από τις αφηγήσεις αρχαιολόγων της Συλλογής Προϊστορικών, Αιγυπτιακών, Κυπριακών και Ανατολικών Αρχαιοτήτων. Ο περίπατος καταλήγει στην έκθεση «Οδύσσειες».

Οι θεματικές περιηγήσεις του δευτέρου κύκλου είναι:

Κυριακή 21 Μαΐου, ώρα 12 π.μ.

(Εκτάκτως για τον μήνα Μάιο, η παρουσίαση μετατίθεται μια εβδομάδα αργότερα):

“Θεοί και δαίμονες…”

Θρησκεία, θεότητες, ιερατείο και γιορτές στη μυκηναϊκή Ελλάδα

 

Κυριακή 11 Ιουνίου, ώρα 12 π.μ.:

Ελλάδα-Αίγυπτος: μια διαχρονική διαπολιτισμική συνάντηση

 

Κυριακή 9 Ιουλίου, ώρα 12 π.μ.:

Η Οδύσσεια των κοσμημάτων: το εμπόριο και η κατεργασία εξωτικών υλών στον Μυκηναϊκό κόσμο

 

Για την παρακολούθηση της παρουσίασης είναι απαραίτητη η προμήθεια εισιτηρίου και η δήλωση συμμετοχής κατά την προσέλευση. Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.

Εγγραφή στο newsletter