01

ΙΟΥΛ 2004

ΠΕΜΠΤΗ

31

ΟΚΤ 2004

ΚΥΡΙΑΚΗ

Αγών

ΕΚΘΕΣΕΙΣΠΕΡΙΟΔΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ
< ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΚΘΕΣΕΙΣ
Loading....

Η έκθεση περιλαμβάνει 234 εκθέματα από 18 μουσεία του εξωτερικού και 176 από ελληνικά μουσεία.

Μεταξύ των έργων που θα παρουσιαστούν είναι το χάλκινο άγαλμα εφήβου που είχε κατασχεθεί στη Γερμανία, νομίσματα επιγραφές, αγγεία κ.ά. Από το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο θα δούμε τα: Διαδούμενο αθλητή, κεφαλή του Σειληνού της Ολυμπίας, σύμπλεγμα των δύο πυγμάχων, το ανάγλυφο οπλιτοδρόμου (500 π.Χ.), ανάγλυφη βάση αγάλματος κούρου από την παλαίστρα (510 π.Χ.), λαιμό και χείλος από αττικό ερυθρόμορφο καλυκωτό κρατήρα του ζωγράφου Συρίσκου κ.ά. Οι αρχαιότητες θα αρχίζουν από την προϊστορική περίοδο και θα φτάνουν μέχρι και τη ρωμαιοκρατία. Από τα σημαντικότερα έργα είναι οι τρεις αμαζόνες (αρχαία μαρμάρινα αντίγραφα) ύψους 2 μ. η κάθε μία που θα έρθουν από το Βερολίνο, το Βατικανό και το Καπιτώλιο.

Τα ελληνικά μουσεία που θα στείλουν αρχαιότητες στο EAM είναι μεταξύ άλλων τα: Βεργίνας, Κανελλοπούλου, Επιγραφικό, Δελφών, Κέρκυρας, Θηβών, Χαλκίδας, Πέλλας, Δήλου κ.ά.

Στις τέσσερις ενότητες της έκθεσης έχουμε: την προσωποποίηση του αγώνα, τους μυθικούς αγώνες (θεοί, ημίθεοι, θνητοί), τους αγώνες του σώματος και του πνεύματος και τέλος την αποθέωση των νικητών. Στην ενότητα αγώνες σώματος έχουμε στην ουσία την προετοιμασία του σώματος και την άσκηση του πνεύματος στα Γυμνάσια. Επίσης τα κύρια αγωνίσματα στα πανελλήνια ιερά και τους τοπικούς αγώνες. Τα εκθέματα λοιπόν θα απεικονίζουν όλα τα αθλήματα όπως πένταθλο, δρόμο, ακόντιο, δίσκο κ.ά. Στους αγώνες του πνεύματος έχουμε τους: ποιητικούς, μουσικούς, δραματικούς, καλλιτεχνικούς. Σε αυτήν την ενότητα θα απολαύσουμε τις τρεις αμαζόνες.

Εγγραφή στο newsletter