13

ΣΕΠ 2010

ΔΕΥΤΕΡΑ

31

ΔΕΚ 2010

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ

Μύρτις, Πρόσωπο με πρόσωπο με το παρελθόν

ΕΚΘΕΣΕΙΣΠΕΡΙΟΔΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ
< ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΚΘΕΣΕΙΣ
Loading....

Η περιοδική έκθεση με τίτλο «Μύρτις, Πρόσωπο με πρόσωπο με το παρελθόν», παρουσιάστηκε στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο από τις 13 Σεπτεμβρίου έως τις 31 Δεκεμβρίου 2010.

Πρόκειται για την παρουσίαση ενός σημαντικού διεπιστημονικού επιτεύγματος. Κεντρικό έκθεμα είναι το αναπλασμένο πρόσωπο της ανώνυμης 11χρονης Αθηναίας, που υπήρξε και αυτή, όπως και ο μέγας Περικλής, ένα από τα δεκάδες χιλιάδες θύματα του τυφοειδούς πυρετού του 430 π.Χ..

Πραγματοποιήθηκε με την ευγενική προσφορά του οδοντιάτρου – ορθοδοντικού, επίκουρου καθηγητή κου Μανώλη Παπαγρηγοράκη και, μέσω αυτού, του Πανεπιστημίου Αθηνών, ύστερα από γόνιμη συνεργασία με το Μουσείο. Η έκθεση παρουσιάστηκε επίσης στο Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας.

Θεωρούμε, ότι το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο αποτέλεσε τον κατ’ εξοχήν φυσικό χώρο για τη Μύρτιδα. Η φιλοξενία της για το Μουσείο, που εκθέτει πλήθος επιτάφιων γλυπτών και αναγλύφων, συμβολίζει μια σύγχρονη «Δεξίωση». Μοιάζει να είναι η μεταφυσική συνάντηση της Μύρτιδας με τα κορίτσια και τ’ αγόρια του Μουσείου, την Αριστίλλη, τη Μνησαγόρα, το Δίκαιο ή το Νικοχάρη, που απεικονίζονται στις επιτάφιες στήλες. Μνημεία και μνήματα του 5ου αι. π.Χ , επώνυμα κι ανώνυμα, ζωντανεύουν και συνομιλούν μαζί μας μέσα από το πρόσωπο της μικρής Μύρτιδας. Μας υπενθυμίζουν την κοινή ανθρώπινη μοίρα, το θάνατο, αλλά ταυτόχρονα και την ήττα του θανάτου μέσω της μνήμης.
Δεν είναι τυχαίο, ότι η Μύρτις ανακηρύχτηκε «Φίλος των στόχων της Χιλιετίας» από τον Ο.Η.Ε..

Εγγραφή στο newsletter