30

ΙΑΝ 2007

ΤΡΙΤΗ

24

ΜΑΡ 2007

ΣΑΒΒΑΤΟ

Πολύχρωμοι θεοί

ΕΚΘΕΣΕΙΣΠΕΡΙΟΔΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ
< ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΚΘΕΣΕΙΣ
Loading....

Η Έκθεση παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στη Γλυπτοθήκη του Μονάχου το 2004 και στη συνέχεια σε διάφορες ευρωπαϊκές χώρες. Βασίστηκε σε μια ιδέα που γεννήθηκε πριν από 17 χρόνια και στις έρευνες που άρχισε από το 1982 το Πανεπιστήμιο του Μονάχου σχετικά με την χρωματικότητα των αρχαίων αγαλμάτων.

Τα αρχαία γλυπτά, όπως σήμερα μας διασώζονται από την αρχαιολογική σκαπάνη είναι λευκά και κάποια από αυτά σώζουν αποσπασματικά ίχνη χρωμάτων σε τμήματα της επιφάνειάς τους. Για την ανίχνευση χρωματικών κατάλοιπων σε αρχαία γλυπτά αναπτύχθηκαν νέες ερευνητικές μέθοδοι και ακολουθήθηκαν πολύ προσεκτικές αναλύσεις προκειμένου να ανασυσταθούν τα αρχικά χρώματα με αρκετή ασφάλεια.

Όταν αυτό κατέστη δυνατό, αποδόθηκαν σε εκμαγεία γνωστών γλυπτών της ελληνικής και ρωμαϊκής αρχαιότητας τα χρώματα που σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας κοσμούσαν αρχικά τα γλυπτά αλλά δεν διασώθηκαν έως τις μέρες μας.

Στην έκθεση θα παρουσιαστούν 21 εκμαγεία από γνωστά αγάλματα, όπως κορμός θωρακοφόρου από την Ακρόπολη αρ. 599, κεφαλή Εφήβου της Γλυπτοθήκης του Μονάχου και η Πεπλοφόρος αρ. 679 της Ακρόπολης.

Επίσης, θα εκτεθούν 4 κυκλαδικά ειδώλια, όστρεο με μπλε χρώμα, καθώς και κυκλαδικά φιαλίδια με χρώμα από την Προϊστορική Συλλογή.

Εγγραφή στο newsletter