26

ΙΟΥΛ 2007

ΠΕΜΠΤΗ

31

ΟΚΤ 2007

ΤΕΤΑΡΤΗ

Πραξιτέλης

ΕΚΘΕΣΕΙΣΠΕΡΙΟΔΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ
< ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΚΘΕΣΕΙΣ
Loading....

Η περιοδική έκθεση “Πραξιτέλης” πραγματοποήθηκε στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο από 26/7 έως 31/10/2007 σε συνέχεια της ομώνυμης έκθεσης του Λούβρου, μικρότερη ως προς τον αριθμό των εκθεμάτων, αλλά και ελαφρώς τροποποιημένη ως προς το περιεχόμενο.

Εκτέθηκαν συνολικά 78 αρχαία έργα από μουσεία του εξωτερικού και της Ελλάδας, όπως βάσεις αγαλμάτων που φέρουν την υπογραφή του Πραξιτέλη, του πατέρα του γλύπτη Κηφισόδοτου του πρεσβύτερου και των υιών του, Κηφισόδοτου του νεότερου και Τίμαρχου, γλυπτά, χάλκινα αγαλματίδια, πήλινα ειδώλια, αγγεία, νομίσματα καθώς και ένα εκμαγείο του Ερμή από την Ολυμπία.

Η έκθεση ήταν διαρθρωμένη σε ενότητες.

Η πρώτη ενότητα περιελάμβανε τις βάσεις των αγαλμάτων με την υπογραφή του Πραξιτέλη καθώς και νομίσματα που απεικονίζουν αγάλματα ταυτιζόμενα με έργα του γλύπτη.
Η δεύτερη ενότητα παρουσίαζε τα λίγα γλυπτά έργα του 4ου αι. π.Χ., που συνδέονται με τον ίδιο τον περιώνυμο γλύπτη ή το εργαστήριό του, όπως οι πλάκες από τη Μαντίνεια.
Στη συνέχεια παρουσιάζονταν αγάλματα των ρωμαϊκών χρόνων, οι τύποι των οποίων αποδίδονται στον Πραξιτέλη, καθώς και κάποια έργα για τα οποία η έρευνα διατηρεί επιφυλάξεις.
Η τελευταία ενότητα ήταν αφιερωμένη σε έργα που σχετίζονται με την καλλιτεχνική δραστηριότητα των μελών της οικογένειας του Πραξιτέλη.

Η έκθεση συνοδεύτηκε από επιστημονικό κατάλογο.

Εγγραφή στο newsletter