06

ΑΠΡ 2012

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ

29

ΙΟΥΝ 2014

ΚΥΡΙΑΚΗ

Το Ναυάγιο των Αντικυθήρων: Το Πλοίο, οι Θησαυροί, ο Μηχανισμός

ΕΚΘΕΣΕΙΣΠΕΡΙΟΔΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ
< ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΚΘΕΣΕΙΣ
Loading....

Η περιοδική αυτή έκθεση αφορά στην πρώτη παρουσίαση του συνόλου των αρχαιοτήτων, οι οποίες ανελκύσθηκαν κατά τα έτη 1900-1901 και 1976 από το περίφημο Ναυάγιο των Αντικυθήρων, νοτίως της Πελοποννήσου. Η μερική ανέλκυση του ναυαγίου συνιστά την πρώτη μεγάλης έκτασης ενάλια έρευνα παγκοσμίως. Κατά την πρώτη φάση (1900-1901) η επιχείρηση αναλήφθηκε από Σύμιους σπογγαλιείς με τη συνδρομή πλοίων του Βασιλικού Ναυτικού. Η δεύτερη φάση (1976) πραγματοποιήθηκε από την Αρχαιολογική Υπηρεσία με τη βοήθεια του ωκεανογραφικού πλοίου του J.Y. Cousteau “Καλυψώ”.

Το ναυάγιο χρονολογείται στο 60-50 π.Χ. περίπου, ενώ το φορτίο του χρονολογείται από τον 4ο έως και τον 1ο αιώνα π.Χ. Η μελέτη του φορτίου θα προσθέσει μια σημαντική μαρτυρία για το θαλάσσιο εμπόριο και τη διακίνηση έργων ελληνικής τέχνης στο τέλος της ελληνιστικής εποχής και της δημοκρατικής περιόδου της Ρώμης.

Η έκθεση πραγματοποιείται χάρη στην οικονομική ενίσχυση από την ελβετική εταιρεία Hublot. Καθοριστική είναι επίσης η συμβολή του ομίλου OTE-Cosmote.

Η Alpha Bank χρηματοδοτεί την δημιουργία και την πραγματοποίηση των Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων της Έκθεσης. Παράλληλες ενέργειες που σχετίζονται με την προβολή της έκθεσης υποστηρίχθηκαν από τη ΔΕΗ, την ΠΕΤΡΟΓΚΑΖ, το Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών Ελ. Βενιζέλος, την εταιρεία επαγγελματικού φωτισμού Βασιλείου, τις εταιρείες Attica Group, SUPERFAST FERRIES, Blue Star Ferries και GOLDENSTARFERRIES και το Δήμο Μοσχάτου-Ταύρου.

Χορηγοί επικοινωνίας της έκθεσης είναι το MEGA και η EΡT.

Η Ευανθία Ρεμπούτσικα και η εταιρεία Cantini παραχώρησαν δωρεάν την άδεια για χρήση του ορχρηστικού “Γεμάτο Φεγγάρι” από το δίσκο “Φωνή Αιγαίου” στο τηλεοπτικό σποτ του MEGA.

Το ντοκυμαντέρ για το ναυάγιο και το Μηχανισμό, παραγωγής Images First Ltd. σε συνεργασία με την EΡT και την εταιρεία παραγωγής ARTE, καθώς και η μικρή 3D ταινία, παραγωγής της εταιρείας Ph. Nicolet NVP3D που θα προβάλλονται στη διάρκεια της έκθεσης συμβάλλουν στην ολοκληρωμένη παρουσίαση του εκπληκτικού αυτού ευρήματος της πρώτης ενάλιας αρχαιολογικής έρευνας παγκοσμίως.

Η ενότητα “Αντικείμενο του Mήνα” για όλο το 2012 και το πρώτο εξάμηνο του 2013 θα φιλοξενεί επιλεγμένα ευρήματα από το ναυάγιο.

 

Εγγραφή στο newsletter