Έκθεση Γυάλινων

Η εξέλιξη της τέχνης του γυαλιού

ΕΚΘΕΣΕΙΣΜΟΝΙΜΗ ΕΚΘΕΣΗ
< ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΚΘΕΣΕΙΣ
Loading....

Η μακραίωνη διαδρομή της υαλουργίας αποτυπώνεται με πληρότητα στην πλούσια συλλογή των γυάλινων σκευών του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου. Μέσα από τα αντικείμενα αυτά, που χρονολογούνται από τους γεωμετρικούς μέχρι και τους υστεροβυζαντινούς χρόνους και προέρχονται από διάφορες περιοχές της ηπειρωτικής Ελλάδας και των νησιών, σκιαγραφείται η εξέλιξη της τέχνης του γυαλιού, που με τη διαύγεια, την πολυχρωμία και τη, συχνά, δύσκολη κατεργασία του αποτέλεσε περιζήτητο και πολύτιμο υλικό ανά τους αιώνες.

Μια μικρή αλλά εκλεκτή επιλογή από γυάλινα αγγεία και σκεύη εκτίθεται στην Αίθουσα 63 του ορόφου. Μέσα σε 17 προθήκες, 210 γυάλινα αγγεία παρουσιάζονται στο κοινό κατά τη χρονολογική τους εξέλιξη, είτε ομαδοποιημένα κατά ανασκαφικά σύνολα είτε κατά τύπους και σχήματα, από τον χυτό σε μήτρα πρασινωπό σκύφο του 8ου αι. π.Χ. μέχρι τα μυροδοχεία του 14ου αι. μ.Χ. με την εντυπωσιακή ζωγραφιστή διακόσμηση. Τα ποικίλα εκθέματα σε συνδυασμό με τα επιτοίχια κείμενα της έκθεσης διαφωτίζουν τον επισκέπτη για τους βασικούς τρόπους κατασκευής και διακόσμησης γυάλινων σκευών , όπως π.χ. την τεχνική του πυρήνα, της χύτευσης, της εμπίεσης, της κάμψης, της ψηφοθέτησης και της εμφύσησης.

Ανάμεσα στα πιο εντυπωσιακά εκθέματα ξεχωρίζουν δύο οξυπύθμενα αγγεία από γυαλί που μιμείται αχάτη, τα οποία βρέθηκαν σε τάφο στο Παλαιόκαστρο της Θεσσαλίας και χρονολογούνται στο β΄ μισό του 2ου/αρχές του 1ου αι. π.Χ., η άχρωμη κύλικα του τέλους του 1ου αι. π.Χ./αρχών του 1ου αι. μ.Χ. από τη Σίφνο, με παράσταση δύο Ερώτων που οδηγούν θαλάσσιο γρύπα και ίππο, καθώς και η μεγάλη τεφροδόχος κάλπη με πώμα του 1ου/2ου αι. μ.Χ.

Ξεχωριστή θέση στην έκθεση καταλαμβάνουν τα άριστης διατήρησης γυάλινα ευρήματα από το ναυάγιο των Αντικυθήρων, έξοχα δείγματα μονόχρωμων και πολύχρωμων αγγείων, που χρονολογούνται στο β΄ τέταρτο του 1ου αι. π.Χ. Ιδιαίτερης σπανιότητας και ομορφιάς είναι η μεγάλη χρυσοκάστανη λοβωτή φιάλη, ο γαλαζοπράσινος σκύφος με παράσταση κλαδιών ελιάς που ξεπηδούν μέσα από σχηματοποιημένο αγγείο, καθώς και το μοναδικό σύνολο των αγγείων που έχουν μορφοποιηθεί με ψηφοθέτηση (ψηφιδωτές και δικτυωτές φιάλες, καθώς και μία ταινιωτή).

Δείτε επίσης

Εγγραφή στο newsletter