06

ΣΕΠ 2023

ΤΕΤΑΡΤΗ

04

ΝΟΕ 2023

ΣΑΒΒΑΤΟ

ΤΡΕΧΟΥΣΕΣ

Έκθεση εικαστικών «Synthespian» (synthetic+Thespis)/ART-CHAEOLOGY της Κλεοπάτρας Χατζηγιώση


Loading....

Στο Καφέ του Μουσείου εγκαινιάζεται το Σάββατο 9 Σεπτεμβρίου και ώρα 17:30 η έκθεση της Κλεοπάτρας Χατζηγιώση με τίτλο: «Synthespian» (synthetic+Thespis)/ART-CHAEOLOGY.
«Πώς μια δισδιάστατη αναπαράσταση γίνεται τρισδιάστατη εμπειρία; Πώς ένα αρχαιολογικό εύρημα δύναται να παράγει ένα έργο σύγχρονης τέχνης; Πώς ένα ακατάληπτο κείμενο πάνω σε ένα κομμάτι πηλού ηλικίας 3.700 ετών μεταφράζεται σε γλυπτικές μορφές, σε εικαστική γλώσσα;
Με το πρότζεκτ «Synthespian» η Κλεοπάτρα Χατζηγιώση προσεγγίζει ένα από τα άλυτα μυστήρια της αρχαιολογίας, τον περίφημο Δίσκο της Φαιστού. Η εργασία της Χατζηγιώση συνίσταται στη δραματοποίηση των 45 εικονογραμμάτων του Δίσκου, μετατρέποντας το αρχαιότερο μνημείο σε μια πρωτότυπη γλυπτική εγκατάσταση. Φτιαγμένα από πηλό σε διαστάσεις 30Χ40 εκ. τα επιζωγραφισμένα γλυπτά της ζωντανεύουν με πιστότητα τις αντίστοιχες δισδιάστατες μορφές χωρίς καμία διάθεση αποκρυπτογράφησης του μηνύματος του αινιγματικού δίσκου και του νοήματος της οπτικής γραφής του. Η Χατζηγιώση δεν επιχειρεί να λύσει τον γρίφο, αλλά να μας εξοικειώσει με την αρχαία τέχνη αναδεικνύοντας τις εικονοποιητικές δυνατότητες ενός αρχαιολογικού ευρήματος που εξάπτει τη φαντασία.» Αναφέρει μεταξύ άλλων ο επιμελητής της έκθεσης Χριστόφορος Μαρίνος.

Κατά τη διάρκεια των εγκαινίων της έκθεσης στις 9/9/23 και ώρα 19:00 στο καφέ του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου, θα ακουστεί η ανάγνωση του κειμένου του Δίσκου της Φαιστού στη Μινωική Γραφή από τη Δέσποινα Χιωτίδου.
Το κείμενο βασίζεται στην «Ανάγνωση» του Δίσκου της Φαιστού από τον Ελληνοβρετανό γλωσσολόγο, πανεπιστημιακό δάσκαλο του Προγράμματος Erasmus του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου Ηρακλείου Δρα Γκάρεθ Όουενς, σε συνεργασία με τον Καθηγητή Φωνητικής του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, Τζον Κόλμαν (2016).
Η απόδοση του κειμένου ηχογραφήθηκε το 2016 στα Χανιά, στο στούντιο του συνθέτη και πιανίστα Γιώργου Λουτσέτη. Θα ακολουθήσει παρουσίαση του κειμένου του Δίσκου της Φαιστού σε ελεύθερη «Ποιητική Μετάφραση» στην ελληνική και αγγλική γλώσσα από τον Γιώργο Λουτσέτη και Γκάρεθ Όουενς αντίστοιχα.
Στον εκθεσιακό χώρο θα προβάλλονται ταυτόχρονα τα τέσσερα ψηφιακά μοντέλα των εικονογραμμάτων σε animation (02-12-31-26) τα οποία σύμφωνα με τους Δρα Γκάρεθ Όουενς και John Coleman γεννούν τους
συλλαβικούς ήχους: «I-QE-KU-RJA» που σημαίνουν: «Κυοφορούσα Θεότητα» και αναφέρονται πιθανώς στη μινωική Αστάρτη Αφροδίτη. Η άδεια χρήσης της λέξης έλαβε χώρα μετά την ευγενική παραχώρηση του Δρα Γκάρεθ Όουενς.
Την εκδήλωση θα ανοίξει με χαιρετισμό η Δρ Ελένη Μούρη, Διευθύντρια του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών (Π.Μ.Σ.) “Animation” του Πανεπιστημίου Δυτικής Απικής και θα ακολουθήσει Σύντομη Εισαγωγή του Επιβλέποντα της Μεταπτυχιακής Εργασίας της Κλεοπάτρας Χατζηγιώση, Αναπληρωτή Καθηγητή του (Π.Μ.Σ.) Δρα Σπυρίδωνα Σιάκα, καθώς και παρουσίαση των εκθεμάτων της έκθεσης και των συντελεστών που συνέβαλαν στην πραγματοποίησή της, από την Κλεοπάτρα Χατζηγιώση.

Εγκαίνια έκθεσης: Σάββατο 9 Σεπτεμβρίου 2023, ώρα 17:30 – 20:00
Διάρκεια έκθεσης: 6 Σεπτεμβρίου 2023 – 4 Νοεμβρίου 2023
Επιμέλεια : Χριστόφορος Μαρίνος
Συντονισμός: Αιμιλία Κουγιά

Η είσοδος για το Καφέ είναι ελεύθερη.

Εγγραφή στο newsletter