23

ΑΠΡ 2022

ΣΑΒΒΑΤΟ

14

ΑΥΓ 2022

ΚΥΡΙΑΚΗ

«Ανοικτοί Ορίζοντες. Αρχαία ελληνικά ταξίδια και επαφές»
Μελβούρνη Αυστραλίας

ΕΚΘΕΣΕΙΣΠΕΡΙΟΔΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ
< ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΚΘΕΣΕΙΣ
Loading....

κι εκείνοι, το κατάρτι ορθώνοντας, τ᾿ άσπρα πανιά σήκωσαν,
κι ο αγέρας πίσω τους τα φούσκωνε, και στην καρένα γύρω
του καραβιού, γοργά που αρμένιζε, το μαύρο κύμα αχούσε’

Ομήρου, Ιλιάς Α 480-83 (έκδοση 2015, μετάφραση: Ν. Καζαντζάκη – Ι. Θ. Κακριδή).       Ινστιτούτο Νεοελληνικών Σπουδών. Ίδρυμα Μανώλη Τριανταφυλλίδη

Η έκθεση «Ανοικτοί Ορίζοντες. Αρχαία ελληνικά ταξίδια και επαφές», προϊόν δημιουργικής συνέργειας του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου με το Μουσείο της Μελβούρνης, υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και των Μουσείων της Βικτώριας Αυστραλίας, φιλοξενείται από τις 23 Απριλίου έως τις 14 Αυγούστου 2022, στο Μουσείο της Μελβούρνης, στην Αυστραλία.

Οι αρχαίοι Έλληνες υπήρξαν σπουδαίοι ταξιδευτές. Από νωρίς στην ιστορία τους εστίασαν το ενδιαφέρον τους στη θάλασσα. Ζώντας σε μία ορεινή λωρίδα γης περικυκλωμένη από νησιά στη νότια Ευρώπη, ανέπτυξαν μία ισχυρή ναυτική δύναμη, που ήρθε σε επαφή με μακρινούς τόπους και ανθρώπους.

Από τους καλύτερους ναυτικούς της Μεσογείου, οι αρχαίοι Έλληνες αντάλλασαν αγαθά και ιδέες· αναζητούσαν νέους τόπους για μόνιμη ή περιστασιακή διαμονή· επέκτειναν τη δύναμή τους όχι μόνο ειρηνικά αλλά και βίαια. Αυτά τα ταξίδια άνοιξαν τους πνευματικούς ορίζοντες τους, επηρέασαν τις θρησκευτικές πεποιθήσεις τους και διαμόρφωσαν τις καλλιτεχνικές αναζητήσεις τους. Οι αλληλεπιδράσεις με μακρινούς ανθρώπους και τόπους ήταν καθοριστικές για τη δημιουργία του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού.

Μέσα από 44 εμβληματικά έργα τέχνης του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου, που καλύπτουν μία χρονική περίοδο τεσσάρων χιλιετιών, ο επισκέπτης πλοηγείται σε καινούργιες θάλασσες της αρχαίας ελληνικής ιστορίας. Το νοητό νήμα που διαπερνά την έκθεση αφορά στο πώς τα ταξίδια και οι επαφές με άλλους λαούς και πολιτισμούς ζωογόνησαν το πνεύμα και επέδρασαν στο αρχαιοελληνικό γίγνεσθαι. Τα εκθέματα, τα οποία παρουσιάζονται σε τρεις άξονες και οκτώ θεματικούς σταθμούς, εικονογραφούν την ελληνική εμπορική διασπορά αλλά και τις πολεμικές αναταράξεις, τις ακμάζουσες ελληνικές αποικίες αλλά και τις παροικίες ξένων στον ελλαδικό χώρο, τις εγχώριες θρησκευτικές αντιλήψεις αλλά και την ενσωμάτωση νέων λατρευτικών στοιχείων. Είναι ένα εκκρεμές που αέναα κινείται ανάμεσα στην αρχαιοελληνική ιδιοσυγκρασία και σε διαμορφωτικές εμπειρίες μέσα από την επικοινωνία. Μέσα από την ώσμωση προέκυψε η ιδιαίτερη πολιτισμική ταυτότητα του αρχαίου ελληνικού κόσμου.

Σήμερα, στην Αυστραλία ζει μία από τις πολυπληθέστερες ελληνικές κοινότητες παγκοσμίως. Η περιφέρεια της Βικτώριας θεωρείται ο πυρήνας της ελληνοαυστραλιανής παροικίας. Η διαρκής ανάγκη των ανθρώπων για ταξίδια και εξερευνήσεις δεν θα πάψει ποτέ. Είναι και θα είναι πάντοτε μία εμπειρία για τους ανοικτούς ορίζοντες του μυαλού και της ψυχής.

Ο δίγλωσσος κατάλογος της έκθεσης (ελληνικά – αγγλικά) περιλαμβάνει και έγχρωμες φωτογραφίες των 44 εκθεμάτων του ΕΑΜ.

Το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο εκφράζει τις πιο θερμές ευχαριστίες του στους νέους τους φίλους, το Μουσείο της Μελβούρνης και τους υποστηρικτές του, για αυτή την ξεχωριστή εμπειρία και δημιουργική συνεργασία.

Για περισσότερες πληροφορίες για την περιοδική έκθεση «Ανοικτοί Ορίζοντες. Αρχαία ελληνικά ταξίδια και επαφές» μείνετε συντονισμένοι στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου και επισκεφθείτε την ιστοσελίδα των Μουσείων της Βικτώριας (https://museumsvictoria.com.au/melbournemuseum/whats-on/open-horizons/).

Just launched to NAM. Watch this promotional video of the “Open Hroizons” exhibition at Melbourne Museum.

“PotentialReach:  216,478,316” (Museums Victoria, Museum Report. Reporting Period: 1 January-24 May 2022)​

Thank you Melbourne! Thank you Australia!


Τα αντικείμενα της έκθεσης

Εγγραφή στο newsletter