15

ΑΠΡ 2011

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ

03

ΙΑΝ 2012

ΤΡΙΤΗ

Μύθος και Νόμισμα

ΕΚΘΕΣΕΙΣΠΕΡΙΟΔΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ
< ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΚΘΕΣΕΙΣ
Loading....

Στην έκθεση του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου “Μύθος και Νόμισμα: Η εικονογράφιση του Μύθου” παρουσιάστηκαν, για πρώτη φορά, 261 νομίσματα της Συλλογής της Alpha Bank, η οποία αριθμεί άνω των 10.000 τεμαχίων και θεωρείται μία από τις πλουσιότερες και σημαντικότερες διεθνώς, 71 νομίσματα του Νομισματικού Μουσείου και 79 επιλεγμένα αρχαία έργα, γλυπτά, αγγεία και μετάλλινα, από τις συλλογές του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου.

Η έκθεση χωριζόταν σε πέντε ενότητες, με στόχο την υποστήριξη και την προβολή των μυθολογικών θεμάτων που απεικονίζονται στις όψεις των νομισμάτων, καθ’ όλη τη διάρκεια της αρχαιότητας.

Η πρώτη ενότητα, «Το Δωδεκάθεο», ήταν αφιερωμένη στους Ολύμπιους θεούς.
Η δεύτερη ενότητα, «Τα μυθικά όντα», περιλάμβανε παραστάσεις όντων, όπως είναι ο Γρύπας, η Σφίγγα, η Χίμαιρα ή η Μέδουσα, τα οποία είχαν εμβληματική σημασία για την εκδότρια αρχή.
Η τρίτη ενότητα, «Ο ημίθεος Ηρακλής», ήταν αφιερωμένη στον σπουδαιότερο ήρωα της Ελληνικής Μυθολογίας.
Στην τέταρτη ενότητα, «Οι δευτερεύουσες θεότητες», παρουσιάστηκαν οι μορφές που δεν είχαν τόση δύναμη, όση οι Ολύμπιοι θεοί.
Η τελευταία, πέμπτη ενότητα, «Ήρωες και μυθικές ιστορίες», περιλάμβανε απεικονίσεις ηρώων και μυθικών ιστοριών, κυρίως από την Ιλιάδα, αλλά και από μυθολογικούς κύκλους, που σχετίζονται με τοπικές νομισματοκοπίες πόλεων.

Η έκθεση συνοδεύτηκε από επιστημονικό κατάλογο.

Εγγραφή στο newsletter